Csillapítsa a fájdalmakat könnyedén!

Hogy ne rontsa el a nyarat a fájdalom...

Nyaralni, kikapcsolódni nem lehet úgy, hogy akut vagy krónikus fájdalommal küzdünk. Segítségképp most bemutatunk néhány olyan eljárást, amelyek akár már rövid távon is jó eredményt hozhatnak.

2014.06.20 17:29ma.hu

Lökéshullám terápia

Az állandó mozgásszervi fájdalom, a porckopás, a mozgásbeszűkülés, az értékelési zavarok mögött az úgynevezett triggerpontok is meghúzódhatnak. Triggereknek nevezzük a tartósan megvastagodott és megrövidült izmokat, amelyek eredője lehet például a túlzott terhelés, a lumbago, vagy egy sportbaleset. A lökéshullám terápia oldja ezeket a triggereket és élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét.

Nagy előnye, hogy nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során az érintett területet nagy energiájú lökéshullámmal kezeljük, ami enyhe fájdalommal járhat, de az eredmények magukért beszélnek – ismerteti Dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológus szakorvosa.

Az eljárás alkalmazható háti- és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, vállba, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll-, térd-, csípő-, könyökfájdalmak, sportsérülés esetén, de beválhat sarki és talpi eredetű panaszoknál is. A terápia már néhány kezelés után csökkenti a fájdalmat, a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.

Fájdalomcsillapítás hiarulonsavval

A térdfájdalmat leggyakrabban az ízületek kopása okozza, éppen ezért ha már beindult a porckopás folyamata, az életmódváltás mindenféleképpen szükséges. A testsúly normalizálása, a megfelelő mozgásprogram és a tablettás kezelések is lassíthatják a folyamatot, csökkenthetik a panaszokat. Ezen felül egyrészt meg kell óvni a maradék állományt, másrészt hatékonyan kell csillapítani a kialakult fájdalmat. Ennek egyik legbiztosabb módja, ha hiarulonsavas szert juttatnak az ízületi résbe, amely „megolajozza” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket.

Fotó: freedigitalphotos.net/scottchan

A legjobb eredmény az egyéb eljárásokkal eredménytelenül kezelt enyhe és középsúlyos ízületi kopásoknál érhető el. A súlyos ízületi kopásoknál ez a kezelés szerényebb eredménnyel jár, mégis gyakran fél évig jelentős javulást hozhat. A kúra 1-3 darab, hetente elosztva beadott injekciót tartalmaz. A hatás fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben javíthatja az ízület terhelhetőségét és az életminőséget.

Taping technika

A fájdalom sokszor az izmokat és az ízületeket körülvevő szövetek működési zavaraiból fakad – ezt a problémát képes orvosolni a kinesiotape módszer. A technika speciális elasztikus szalagok felhelyezését jelenti, amelyek támogatják az inakat, szalagokat, normalizálják az izomműködést, csökkentik az ödémákat. A fájdalomcsökkentés mellett az eljárás másik előnye, hogy beindítja az öngyógyító folyamatokat.

Fontos, hogy anatómiai ismeretekkel rendelkező szakember helyezze fel a szalagokat, amelyek fellazítják a bőrt és a szöveteket. Ennek köszönhetően a sérült szöveteknek több helyük lesz: könnyebben áramolhat a nyirokfolyadék és a fájdalomreceptorokra nehezedő nyomás is csökken. A kinesiotape beválik sportsérülések, például rándulás, húzódás, izomsérülések és részleges szakadás esetén, jó módszer tenisz- és golfkönyök esetében, a csukló és a kéz gyógyításakor, a derék- és háti fájdalmaknál, térdproblémáknál, izom- és ízületi fájdalmak esetén.

Már egy alkalom is elegendő lehet a javuláshoz, összetettebb problémáknál azonban több (két-három) ismétlésre is szükség lehet, akár konzervatív kezelések kiegészítéseként is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.