A Hepatitis ellen kampányol a csinos modell

Dukai Regina nem akar besárgulni, ezért az oltást választotta

Dukai Regina kombinált hepatitis A és B vírus elleni védőoltást kapott, miután úgy döntött, hogy mindent megtesz a hepatitis fertőzés elkerüléséért, és csatlakozott a "Ne sárgulj be!" megelőzési programhoz támogatóként.

2014.05.23 18:29ma.hu

Dukai Regina a "Ne sárgulj be!" elnevezésű programmal kapcsolatban elmondta: „Megdöbbentett az a tény, hogy Magyarországon is egyre gyakoribb a hepatitis A fertőzés, az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt évben hétszer több hepatitis A beteg regisztráltak. Ennek tükrében valóban elgondolkodtató, hogy mindannyian milyen fertőzésveszélynek vagyunk kitéve: gyakran használunk nyilvános mosdókat, koncertezünk, bulizunk, tömegrendezvényeken veszünk részt. Nagyon örülök annak, hogy támogathatom a hepatitis A megelőzési programot és remélem, hogy a közösségi médiában engem követő fiatalok figyelmét sikerül felhívnom erre a betegségre és a megelőzés fontosságára."

"A tapasztalataim szerint a követőim gyakran figyelembe veszik a tanácsaimat, volt már, hogy egy fiatal lány olyan szép fogakat szeretett volna, mint az enyém, ezért szabályoztatta a fogsorát, egy másik pedig elkezdett sportolni és végül 10 kilót fogyott. Mivel a hepatitis A vírussal könnyen megfertőződhetünk nemcsak belföldön, de akár egy külföldi utazás során is, ezért én is úgy döntöttem, hogy beoltatom magam hepatitis A és B ellen. Ha a példámat követve legalább egy embert sikerül meggyőznöm a védőoltások szükségességéről, akkor én már elértem a célom” – fejtette ki a híresség.

Fotó: VIPR

Májusban nagyszabású védőoltási program indult, amelynek célja felhívni a figyelmet a hepatitis A fertőzés veszélyeire. A megelőzés lehetőségeit és a veszélyforrásokat mutatja be a www.utazaselott.hu/hepatitis weboldal, amely a program központi információs oldala. A hepatitis A vírus bárhol és bármikor felbukkanhat: egyrészt behozhatják külföldről, másrészt a kórokozó gyorsan elindulhat a rossz szociális és kifogásolható higiénés környezetben élők és a hajléktalanok köréből.

Járványok alakulhatnak ki az iskolákban, óvodákban, a gyerekek révén pedig könnyen megfertőződhetnek a családoktagok is. A beteg környezetében élők kb. 30%-os eséllyel ugyancsak megfertőződnek. A tavalyi évben különösen sokan betegedtek meg a fővárosban, ahol a tömegközlekedés és a tömegrendezvények kiváló táptalajt biztosítanak a vírus terjedésének.

A regisztrált hepatitis A vírussal fertőzött betegek többségét kórházba szállítják és a járványügyi hatóság gondoskodik a beteg családjának és közvetlen környezetében élők védőoltásáról. Magyarországon azért is válhatott gyakoribbá a fertőzés előfordulása, mert bár az 50 évesnél idősebbek nagy része átesett korábban a hepatitis A fertőzésen, így már védettek, de az 50 év alattiak többsége viszont nem volt beteg és védőoltásban sem részesült, így fogékonyak a betegségre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.