Fontos a szívgyógyász szerepe

A jó szívgyógyász minden szívbeteget jól tud kezelni

A koszorúérbetegség okozta mellkasi fájdalom miatt ellátásra szoruló emberek sorsa kitűnően javult, akár szívkatéteres vizsgálatra és értágításra kerültek, akár a javasolt gyógyszereket szedték, ha a szívgyógyász egyénre szabva, helyesen választotta meg az optimális kezelést.

2008.08.18 12:10MTI

Az évek óta folyamatban lévő, nagyszabású vizsgálat legújabb eredményeit a világ első számú orvosi folyóirata, a New England of Medicine közölte. A hosszú címének kezdőbetűi alapján COURAGE néven ismert, nemzetközi tanulmány 1999-ben kezdődött. Akkor 50, amerikai és kanadai kórházban kezdték azokat az önként jelentkező szívbetegeket bevonni a tanulmányba, akik koszorúérbetegség miatt az intézetekbe kerültek.
 
Véletlenszerű kiválasztás alapján 1149 betegnél koszorúértágítás, szükség szerint értágító háló, sztent beültetés történt, 1138 hasonló szívbeteg pedig csak a leghatékonyabbnak tartott gyógyszereket kezdte szedni és kapta folyamatosan. A kutatók a vizsgálat első eredményeiről már tavaly beszámoltak. Heveny szívinfarktus ellátására megfelelően fölszerelt központban jól képzett szakszemélyzet útján azonnali szívkatéteres vizsgálat és kezelés a leghatékonyabb eljárás, de a krónikus koszorúeres panaszok megoldására az orvos és a beteg együttműködésével lehet optimális lehetőséget találni. 

A COURAGE tanulmány tavalyi eredményeinek tanúsága szerint a jól fölépített, kombinált gyógyszeres kezeléshez hozzátett szívkatéteres tágítás, beavatkozás értékelhetően nem javította a túlélési esélyt, az infarktus bekövetkezésének kockázatát. Most a kétféle kezelési módszer hároméves tapasztalatait foglalták össze. A korai adatok azt jelezték, hogy a szívkatéteres beavatkozással is kezelt betegek gyorsabban javultak, de a különbség fokozatosan megszűnt és nem csak az esetleges infarktus kialakulása szempontjából, de három év után a betegek életének minősége szerint sem volt jobb az eredmény a szívkatéterezettek csoportjában. 

William S. Weintraub, a vizsgálat vezetője szerint, egyensúlyban lévő betegség esetén a beteg szedje pontosan a kockázati tényezői szerint kötelező gyógyszereket, a lipidcsökkentőt, vérnyomáscsökkentőket, cukorbetegség elleni szereket, ne dohányozzon, ne legyen súlytöbblete és mozogjon rendszeresen. Ha ennek ellenére panaszai fokozódnának, akkor van szükség a szívkatéterezésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.