A betegek fele egy évig sem húzza

Nemcsak a szívinfarktus ölhet: a szívelégtelenség sem hagy sok időt

A szívinfarktusról mindenki tudja, hogy mennyire veszélyes, sokan már az első rohamot sem élik túl, arról azonban kevés szó esik, hogy a szívelégtelenség is rendkívül magas halálozási aránnyal jár.

2014.05.13 09:29ma.hu

Május 10-én volt a Szívelégtelenség napja, ám a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) azt szeretné, ha a szívünk egészségére nemcsak évente egy napig vigyáznánk, hanem folyamatosan figyelmet fordítanánk rá. Mint megfogalmazták: "egyetlen törődésre fordított nap csupán a szívelégtelenség elleni küzdelem kezdete lehet, a hangsúly pedig a folyamatos odafigyelésen van".

A szívelégtelenség a szív működésének zavara, melynek következtében a szív nem képes normális pumpafunkcióját - azaz a vér szövetekhez, illetve szövetektől történő elszállítását - a megfelelő módon ellátni. Ennek következtében a szervezet szervei, szövetei nem jutnak a normális működésükhöz szükséges oxigénhez és tápanyaghoz. Emiatt a beteg fáradékonyságról, nehézlégzésről, esetleg lábdagadásról számol be.

Enyhébb esetekben ezek a tünetek csak terheléskor, súlyos esetekben azonban már nyugalomban is jelentkeznek - hangsúlyozta dr. Nyolczas Noémi, az MKT Szívelégtelenség és szívizombetegségek munkacsoportjának elnöke. A nemzetközi adatok alapján a felnőtt lakosság mintegy 2-3%-a szenved szívelégtelenségben. A 65 év fölöttiek körében a betegség megjelenése akár elérheti a 10%-ot is.

Az elmúlt 15 év terápiás sikerei ellenére a betegség progresszív és magas halálozású. A diagnózis felállítását követő 4 éven belül a betegek közel 50%-a meghal, ugyanakkor a legsúlyosabb állapotú betegek fele nem éri meg az egy évet sem. Éppen ezért nagy jelentősége van a prevenciónak.

Fontos az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az elhízás elkerülése, a káros szenvedélyek - a dohányzás, az alkoholfogyasztás - mellőzése, melyek segítségével számos szív- és érrendszeri betegség kialakulása megelőzhető. Ezek betartásával csökkenthetjük a szívelégtelenség kialakulásának valószínűségét is, ami az esetek döntő többségében már valamilyen meglévő szívbetegséget követően alakul ki.

Amennyiben nem sikerült elkerülni a szív- és érrendszeri betegség (magas vérnyomás, koszorúér betegség, stb.) kialakulását, akkor ennek észlelését követően járjunk rendszeres orvosi kontrollokra, szedjük az orvos utasításainak megfelelően fölírt gyógyszereket. A szívelégtelenség tüneteinek (nehézlégzés, lábdagadás stb.) észlelésekor pedig azonnal forduljunk orvoshoz.

Fotó: freedigitalphotos.net/digigalart

A szívelégtelenség kezelése meglehetősen összetett feladatot ró az orvosokra, amely az optimális gyógyszeres terápián túl magában foglalja a különböző eszközös kezelési módok alkalmazását. Ezek csökkentik a betegek panaszait, javítják az életminőségét, s meghosszabbítják élettartamukat. Azonban azokban az estekben, amikor a betegeknél a gyógyszeres, illetve az eszközös terápia ellenére továbbra is súlyos panaszok állnak fenn, van, akiknél lehetőség van műszívkezelés, illetve esetleg szívtranszplantáció alkalmazására.

Mint Dr. Nyolczas Noémi hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a betegek megfelelő szintű betegellátásban részesüljenek, ez azonban leghatékonyabban és legmagasabb szakmai színvonalon csak egy jól szervezett gondozási program keretében az úgynevezett szívelégtelenség ambulanciákon valósítható meg – tette hozzá.

A gondozás sarkalatos pontja a betegoktatás, amelyet a diagnózis felállítását követően azonnal meg kell kezdeni, ugyanakkor a beteg gondozása során végig folytatni kell. Az elmúlt években az egyetemi klinikákon, kardiológiai centrumokban, számos megyei kórház kardiológiai osztályán alakultak meg szívelégtelenség ambulanciák, amelyek által a betegek magas színvonalú ellátásban részesülnek.

Ma Magyarországon 250-300 ezer ember szenved szívelégtelenségben. Évente mintegy 30-35 ezer az újonnan diagnosztizált esetek száma. Ugyanakkor 45-65 százalékra tehető a korábban szívelégtelenség miatt kórházi felvételre kerülő betegek körében az egy éven belüli újabb kórházi kezelés aránya. Minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye a betegség kialakulására, amely megfelelő kezelés nélkül fokozatosan romlik, végül halálhoz vezet.

A Társaság annak érdekében, hogy javítson a fenti statisztikai adatokon, valamint hogy megvalósítsa a betegek tájékoztatásával kapcsolatos céljait, országos méretű kampányt indít, amelyben a helyi kardiológusok is aktívan kiveszik a részüket. A kardiológusok mellett az orvosi rendelőkbe elhelyezett információs szórólapok, plakátok, betegtájékoztatók is a szívelégtelenségben valamilyen módon érintettek segítésére állnak.

Ezek mellett a Társaság online felületen is gondoskodik a betegek informálásáról, melynek révén igyekszik azt a tudásbázist megteremteni és biztosítani, amely szükséges a betegség jobb megértéséhez és a téves hiedelmek eloszlatásához. A szívelégtelenség ugyanis – habár nem gyógyítható betegség – kezelhető, amellyel gondos odafigyelés mellett jó életminőségben együtt lehet élni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.