Nyáron nyaralunk - de mennyiért?

A lovas táborok a legdrágábbak idén

Idén a szokásosnál is korábban, már márciusban megjelentek a tábori felhívások. A tavalyihoz képest nem nagyon változtak az árak, körülbelül tízezertõl kilencvenezer forintig terjed az egyhetes belföldi foglalkozások ára. A legdrágábbak az ottalvós lovastáborok.

2014.05.04 07:30ma.hu

Az idei nyári iskolai szünet 11 hetes lesz, ennyi idõre kell megoldani a gyermekek elhelyezését. Számos variációt gondolnak át ilyenkor a szülõk: mennyi szabadságot tudnak kivenni, szóba jöhetnek-e a nagyszülõk, egy megbízható szomszéd vagy bébiszitter. Emellett a legkézenfekvõbb megoldás a nyári tábor: számtalan lehetõség közül lehet választani, ráadásul idén a szokottnál is korábban, már márciusban elkezdték hirdetni a szervezõk a programokat.

„Egyre több szervezõ kínál különbözõ táborokat. Ezek nem feltétlenül olcsó lehetõségek, így érdemes elõre gondolkodni és elkülöníteni rá egy összeget a család költségvetésébõl. Több helyen van részletfizetési lehetõség, illetve általános gyakorlat a testvérkedvezmény, amit szintén megéri igénybe venni. A tervezésnél vegyük figyelembe azt is, hogy míg a napközis táborokban általában az ár tartalmaz minden szükséges belépõt, és adott esetben egy-egy fagyit is, az ottalvós táboroknál, fõleg, ha idõsebb gyermekrõl van szó, már valamennyi zsebpénzrõl is gondoskodni kell. Ebben az esetben az egy hét szülõktõl való távollét kiváló lehetõség a diák számára, hogy gyakorolja a pénzügyi döntéseket: adott esetben a tábor elõtt maga keresse meg diákmunka vagy otthoni házimunka révén a zsebpénzét, majd a kapott összeget megfelelõen beossza a szükséges napokra.” – tanácsolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedõ zsûritagja.

Van olyan internetes honlap, ahol közel 400 féle táborról lehet információt találni, napközis és ottalvós, fõvárosi és vidéki táborok közül is válogathatunk, a gyermek életkorának és érdeklõdési körének figyelembevételével. Vonjuk be a diákot a döntésbe, hagyjuk, hogy õ válassza ki több lehetõség közül a neki legjobban tetszõ programot, így egyszerre pihenhet és észrevétlenül tanulhat is.

Tavaly óta nem változtak jelentõsen az árak, idén is nagyon nagy különbségek vannak az egyes foglalkozások között az anyagiak tekintetében – állapította meg a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedõ meghirdetõje a különbözõ lehetõségek között tájékozódva. A legolcsóbb a jelenlegi kínálatban egy budapesti napközis tánctábor, de 10 ezer forintba kerül egy Bács-Kiskun megyei mûvészeti, ottalvós tábor is. A meghirdetett tematikák között a leggyakoribbak a különbözõ tánc- és alkotó-, illetve a különféle sporttáborok.

Fotó: freedigitalphotos.neakarakingdoms

Az ár tekintetében átlagosnak számít egy hétre 20-30 ezer forintot elkérni, ebben az ársávban található például budapesti napközis táborok között rajzfilmes és nyelvi tábor is, illetve vidéki kenutábor.

Az egyik legnépszerûbb elfoglaltság a budapesti, állatkerti Zootábor, a délelõtt 8-tól délután 5-ig tartó heti foglalkozás ára 55 ezer forint. A legdrágább lehetõségeket keresve találhatunk 90 ezer forintért ottalvós vidéki sport- vagy nyelvi tábort.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.