Távdiagnózissal is beállítható az inzulin

Már teledokival is kezelhető a diabétesz

A cukorbetegség egyre több embert érint, az újonnan diagnosztizált betegek száma évről évre nő. Számukra nyújt kényelmes és hatékony megoldást a világviszonylatban is újdonságnak számító telediabetológia.

2014.04.25 18:29ma.hu

Mikor beszéltünk cukorbetegségről?

A cukorbetegség diagnózisát a vércukorszint értékének maghatározásával állítják fel. Ilyenkor leggyakrabban 3-szori vérvételt javasolnak az orvosok (éhgyomri, glükóz-szirup ivása után 1, majd 2 óra múltán). Diabéteszről akkor beszélünk, amikor az éhomi érték ismételten 7 mmol/l felett van, vagy a cukorterhelés kétórás értéke a 11.1 mmol/l-t meghaladja.

Amennyiben valakinél cukorbetegséget diagnosztizálnak, akkor a szükséges kezelés, esetleg inzulinadag beállítása hosszabb folyamatot vehet igénybe. A terápiabeállítás ideje alatt az illető gyakorta találkozni kénytelen orvosával, hogy finomhangolják a megfelelő kezelést.

Fotó: freedigitalphotos.net/pat138241

Gyorsabb és hatékonyabb kezelés

A telediabetológia Magyarországon újdonságnak számít, míg több külföldi országban már régebb óta alkalmazzák. A telediabetológia segítségével az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból a központi informatikai rendszer olyan táblázatokat, grafikonokat készít, melyekből könnyen áttekinthető és követhető az anyagcsere állapotának változása.

Ha a beteg a speciálisan erre a célra is alkalmas cukormérő készülék segítségével megosztja az adatokat a kezelőorvosával, az lehetővé teszi a megfelelő terápia választását, illetve a kezelés folyamatos nyomon követését, módosítását. Így tehát a gondozott cukorbetegek anyagcsere-állapotának naprakész ellenőrzését és a mindennapi élet orvosi segítségét adja a rendszer anélkül, hogy közvetlen orvos-beteg találkozás jött volna létre - foglalja össze a telediabetológia lényegét dr. Bibok György, az Endokrinközpont diabetológus főorvosa.

A telediabetológia különösen hasznos lehet olyan élethelyzetekben, amikor az anyagcsere, vércukorszint felügyelete különösen fontos. Így például újonnan felfedezett cukorbetegségnél a kezelés beállításához, már ismert cukorbetegnél a terápia módosításához, jelentősebb életmód változtatásnál, terhesség alatt, műtétet követően, külföldi tartózkodás során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.