A világ legszigorúbb borversenye

3000 bor közül a magyaroké az egyik legjobb

A napokban kapták meg a hírt a magyar borászok: a 2014-ben hét érmet szereztek a Vinitalyn. Két borászat kiemelkedően jól szerepelt, közel 3000 bor közül a legjobbak közé kerültek termékükkel.

2014.04.06 03:25ma.hu
Fotó: Vinitaly

Kihirdették világ legszigorúbb borversenyének eredményét: a világ 30 országából beérkezett közel háromezer mintát egy 105 fős borítész csapat bírálta el.

A versenyen több mint 30 magyar bort indítottak, érdekesség, hogy idén a hét díjazott hazai bor közül hat fehér volt. Az évről évre Veronában megrendezésre kerülő Vinitaly (Concors Enologico Internazionale) nemzetközi borverseny az egyik legrangosabb a világon. A március végén lebonyolított rendezvényt a világ legszigorúbb borversenyének is nevezik, mivel kategóriánként csak négy érmet osztanak ki (nagyarany, arany, ezüst és bronz), így az éremkiosztási arány mindössze 2-3 százalék, a más borversenyeken alkalmazott 30 százalék körüli arány helyett. A többi magas pontszámot elérő bornak (a nevezettek kb. 30 százaléka), a borászokból és szakújságírókból álló zsűri "Gran Menzione"-t (elismerő oklevelet) ad. A világ 30 országából beérkezett közel háromezer mintát egy 105 fős borítész csapat bírálta el.

- A "Vinitaly a világ egyik legszigorúbb borversenye, a Gran Menzione elérésének feltételei nagyjából megegyeznek más nemzetközi és hazai borversenyeken az aranyérem megszerzésének kritériumaival. - nyilatkozta Dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem Borászati tanszékének vezetője, aki már többször is részt vett a Vinitaly zsűrijében.

A Varga Pincészet 2013-as "Vadóc" Sauvignon Blanc-ja és ugyancsak 2013-as Aranymetszés Olaszrizlingre nyerte el a Gran Menzione díjat. Az Olaszországban megrendezésre kerülő Vinitaly nemzetközi borversenyen két Nyakas bor is elismerő oklevélben részesült. a négy fajta házasítású Aligvárom és a Sauvignon blanc kapta az elismerést.

VINITALY2014 - MAGYAR DÍJAZOTTAK


Nyakas Pince:
Aligvárom 2013
Budai Sauvigon Blanc 2013

Varga Pincészet :
Vadóc Sauvignon Blanc 2013
Aranymetszés Olaszrizling 2013 (száraz)

Tokaj Kereskedőház:
Tokaji félszáraz Sárgamuskotály 2013

Borpalota:
Mátrai Hárslevelű "Fríz" 2008

G-Halasi Borkereskedelmi Kft
.:
Villányi Cabernet Sauvignon "II" 2011

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.