Életveszélyes betegségtől szenved a gyerek

Mindent megeszik a kislány - de legfőképp a szőnyeget és a kanapét

Életveszélyes rendellenességgel küzd egy négyéves kislány: ellenállhatatlan étvágyat érez mindenféle szövet iránt, beleértve a szőnyeget és a bútorok kárpitját is. Anyja attól fél, hogy egy reggel nem fog felébredni.

2014.03.13 11:29ma.hu

A négyéves Charlotte Cook látszólag olyan, mint bármelyik kortársa, rajong a plüssállatokért, csakhogy ő egészen más okból: nem a simogatni való játékot látja bennük, hanem egy újabb csemegét. Az angol kislány ugyanis súlyos evési mániától szenved: képtelen abbahagyni a szőnyegek és a különféle szövetek csipegetését. A Lesmahagow-ban élő gyermek autista, ehhez kapcsolódik a szélsőséges függőség, az úgynevezett "pica", ami miatt állandóan szöveteket rágcsál. Édesanyja, a 42 éves Nikki attól retteg, hogy egyszer a kislányt megöli a betegsége, de nem tud segítséget szerezni, hogy biztonságossá tehesse a lakást.

"Ez nagyon komoly probléma. A legnagyobb baj az, hogy a szövetek eltömíthetik a beleit és kárt tesznek benne. A legrosszabb rémálmom, hogy elmegy aludni, és nem ébred fel. Ezzel a problémával nap mint nap együtt kell élni" - mondja az anya, akinek a gyermekorvos sem tudott jobb tanácsot adni, mint hogy egyenesen a sürgősségi ügyeletre menjenek, ha a kislánynak felszökik a láza, esetleg hányni kezd vagy sántítva lép.

"A kanapé karfája már teljesen megsemmisült és a párnák is tönkrementek. Megette a szőnyegeket a szobájában, a nővére szobájában és a vendégszobában" - panaszkodik Nikki. "Ez egyfajta érzékszervi szükséglet Charlotte számára. Muszáj neki megennie. Olyan ez, mint egy szenvedély - csak így tudom elmagyarázni. Ráharap, aztán fizikailag is megeszi. És képtelenség segíteni rajta, hogy ne tegye: sokszor nem is veszi észre, hogy ezt csinálja" - magyarázta az elkeseredett anya, aki szerint a legnagyobb baj, hogy Charlotte most már szinte alig eszik rendes ételt.

Fotó: freedigitalphotos.net

A szülők nagyjából a gyerek egyéves kora körül jöttek rá, hogy valami nincs rendben, amikor Charlotte elkezdte rágni az előszoba szőnyegét. Ugyanebben az időben jelentkeztek nála az autizmus első tünetei is. "Kidobtuk a szőnyeget, azt hittük, ez megoldja a problémát, de aztán jöttek a kárpitok. A szakértők szerint csak az jelenthet megoldást, ha minden szövettel borított tárgyat eltávolítanak a házból, ezt azonban az anyagiak miatt nem engedhetik meg maguknak. Már különféle jótékonysági szervezeteknél is próbálkozott támogatáshoz jutni, de mivel csak a férje, Alasdair dolgozik, Nikki viszont önálló vállalkozó, elutasították a kérelmeit.

"Nem hiszem, hogy nincs erre valami finanszírozás, hisz ez Charlotte biztonságát és egészségét szolgálná. Szorgalmasak vagyunk és fizetjük az adót - ez így elég nehéz és frusztráló!" - panaszolta. A pica felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt megjelenhet, egy 33 éves floridai nő, Edele Edwards például 2011-ben azzal került az újságokba, hogy bevallotta, egy év alatt hét kanapé bélését ette meg. Az orvosok hipnózissal próbálkoztak, hogy enyhítsék a mániáját. A rendellenesség egyébként gyakran fordul elő terhes nőknél, illetve kisgyermekeknél és fejlődési fogyatékossággal küzdőknél. Néhány szakértő szerint ásványianyag- vagy vashiány okozza, de inkább mentális zavar áll a háttérben. A szokás az autista gyerekek 30 százalékánál jelentkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.