Férfiak hajjal és haj nélkül

Kopaszodás férfi módra

A férfiak kopaszodása a hajhullás legelterjedtebb formája. Sok nő szerint a kopasz férfi is lehet szexi és sármos, sőt manapság egy simára borotvált fej is trendinek számít, de valójában a hölgyek körében még mindig elsősorban a dús haj hódít. Az egészséges sűrű haj az erő, az életerő, a potenciál jele.

2008.08.08 10:26ma.hu

Mi okozza a férfiak hajvesztését? 

A kopaszodás elsődleges oka a férfi nemi hormonokra (androgén) való fokozottabb érzékenység a koponya bizonyos részein, ami generációról generációra öröklődik. Vannak férfiak, akiknek a koponyájuk egyes részei nagyon érzékenyek a férfi nemi hormonokra, melyek a vérben keringenek. A hormonok a hajhagymákat – melyekből a haj nő – összezsugorítják. Valójában olyan kicsire összemennek, hogy nem képesek biztosítani a kihullott hajszálak utánpótlását, és elkezdődik a kopaszodás. A hajhagymák tehát még élnek, de már nem képesek ellátni feladatukat. 

Mikor kezdődik a kopaszodás? 

A kopaszodás férfiaknál általában 20-30 éves kor körül kezdődik, és jellemző mintát követ. Először a hajvonal húzódik hátrébb, és a fejtetőn is fokozatosan ritkulni kezd a haj. Végül a két ritkuló terület összetalálkozik, és jellegzetes U alakot formál a fej hátsó és oldalsó része körül. A megmaradó haj gyakran finomabb, és már nem nő olyan gyorsan, ahogy szokott. 

A hajhullást okozhatják bizonyos betegségek (pl. a foltos hajhullás, vagyis az alopecia areata jelensége is meglehetősen elterjedt) és ásványi anyag hiány is, mint például a vashiány. És persze a stressz is, igen, a sokat emlegetett népbetegség a hajhullást is előidézheti pl. olyan válságos helyezetekben mint a válás, szeretteink elvesztése, munkahelyi bizonytalanságok, stb.
 
Megelőzhető a férfiak hajhullása?
 
A kopaszodás többnyire genetikailag meghatározott, a szülőktől örökölt, nők és férfiak egyaránt örökölhetik, bár a nők sokkal diszkrétebben palástolják hajhullásukat. Az orvos ugyan tud ajánlani gyógykezelést a helyzet javítására, de a hajterápiának lehetnek nemkívánatos mellékhatásai, különösen ha nem, vagy rosszul tesztelt kemikáliákat használnak fel a hajhullás elleni szereknél. Ezért sose vásároljunk fű alatt hajserkentő szereket. 

A speciális hajterápiákon kívül, léteznek gyógynövényes hajnövesztő szerek, amelyek természetes eredetűek, és így a várható mellékhatásuk minimális. Itt is fontos, hogy hivatalosan bevizsgált termékeket használjunk, és egy pici bőrfelületen teszteljük, hogy nem allergizáló hatású-e a termék.

Mit tehetünk a kopaszság ellen? 

El kell döntenie, hogyan viszonyul a kopaszodásához, elfogadja vagy tesz a kopaszodás ellen. Mi azt javasoljuk, hogy tegyen, legyen jobb az önértékelése és sugározzon több egészséget, energikusságot. De azt is javasoljuk, hogy ne gondoljon szégyenként a kopaszságra. A hajhullás a férfi népesség nagy részét érinti, és sokan sokféleképpen gondolkodnak a jelenségről.
 
Fontos, hogy megpróbálja elfogadni, hogy a kopaszodás természetes dolog, és hinni abban, hogy a hajhullás visszafordítható. Először a kopaszodás pontos okát kell megtalálni, amiben bőrgyógyász lehet a segítségére. Ha csupán ásványi anyag-, vagy vitaminhiány jár nem várt hajvesztéssel, a hiány pótlásával a hajhullás megállítható. Ha azonban komolyabb hormonális vagy örökletes okból kifolyólag kopaszodik, meg kell találnia az Önnek leginkább megfelelő módszert. 

Léteznek veszélyes és drága plasztikai beavatkozások, amikor hajhagymákat ültetnek a fejbőrbe. Választhat a különböző kapszulákból és kemikáliákból, de biztonságosabb természetes eredetű hajnövesztő szerek közül is.
 
Tegyen a hajhullás ellen, és érezze magát ismét nagyobb életerő tulajdonosának, vonzóbbnak, magabiztosabbnak. És ne feledje, büszkén is lehet valakinek kevesebb haja, és nagyon kellemes külseje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.