Iskolagyümölcs-program

Több mint félmillió gyerek jut rendszeresen gyümölcshöz az iskolában

Az iskolagyümölcs-program keretében ma már 538 ezer gyerek kap hetente legkevesebb két alkalommal legalább kétféle gyümölcsöt.

2014.02.28 13:49MTI
freedigitalphotos.net

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint a kormány 2010 óta 500 millió forintról 1,2 milliárd forintra emelte a költségvetés hozzájárulását az iskolagyümölcs-programhoz, amelynek keretében több mint 45 millió adag gyümölcsöt és gyümölcslét osztanak ki az iskolákban. A 2013/2014-es tanévben már nemcsak az alsó tagozatosok, hanem az 5-6. osztályos tanulók is bekapcsolódhattak a programba.

A VM közleményében emlékeztetett: a nemzeti program része az európai iskolagyümölcs-programnak, amelynek célja, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában.

A programhoz huszonöt uniós tagállam csatlakozott, köztük Magyarország is öt éve. Az Európai Közösség a gyermekéhezés, illetve az egészségtelen táplálkozás okozta elhízás felszámolására indította útjára 2009-ben az iskolagyümölcs-programot.

Az EU legalább 50 százalékban finanszírozza a programot az egyes országokban, de a támogatás összege az adott országban résztvevő gyerekek számától, illetve a gazdasági fejlettségtől függ. A 2013/2014-es tanévben 25 ország között mintegy 90 millió eurót osztanak szét - közölte a VM.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.