12 hétig bármikor trombózis alakulhat ki

Szülés után 3 hónapig potenciális életveszélyben a nők?!

Szülés, de akár egy megszakadt terhesség után is 12 hétig, az eddig ismertnek a duplájáig fenyegeti a nőket a vérrögképződés kialakulása, ezáltal a potenciálisan halálos trombózisveszély.

2014.02.13 18:29ma.hu

Meglepő felfedezést közöltek a kutatók egy San Diego-i stroke-konferencián és ezzel egyidőben a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban, mely szerint a nőket a szülés vagy terhesség után 12 hétig fenyegeti a trombózisveszély, szemben az eddig ismert hat héttel. Az orvosok 1,7 millió kaliforniai nőt vontak be a felmérésbe, akiknek a szervezetében a vérrögképződésért felelős enzim szintjét vizsgálták.

Fotó: freedigitalphotos.net

A terhesség következtében a vérben lévő különféle anyagok koncentráltabban vannak jelen, mint normális állapotban, és a lábaktól a vér is nehezebben és lassabban jut el a szívig, ami fokozza a trombózisveszélyt. Ha egy vérrög valahol kialakul és az a szívbe vagy az agyba jut, akár halálos szívrohamot vagy agyvérzést is okozhat - mutattak rá a kutatók. A kísérletben részt vevő nők mindannyian az első gyermeküket szülték meg, ezt követően nézték rendszeresen a vérük összetevőit.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a szülés utáni első hat hétben a vérrögképződés kockázata 11-szer magasabb volt, mint a normális, a 7-12. hét között pedig még mindig a duplája az elfogadható határértéknek. Csak ezután esett vissza a rendes szintre, ami az orvosokat arra figyelmezteti, hogy hosszabb ideig kell óvatosnak lenni a kismamákkal a szülés után - számolt be a News13 című amerikai hírportál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.