Három héttel a diagnózis után halt meg

"Még mindig élhetne": öt orvos látta, de nem ismerték fel a rákot

A gyászoló családtagok úgy érzik, cserbenhagyta az anyát az egészségbiztosító, mert a korábbi daganatos megbetegedése ellenére nem vizsgálták ki megfelelő gondossággal az újabb panaszait.

2014.02.13 11:29ma.hu

Családja szerint még mindig élhetne, ha az orvos megfelelően foglalkozik a 42 éves Victoria Liggatt-tal. Az egygyermekes anyuka 2011-ben esett át melleltávolításon, miután rákot találtak az egyik emlőjében, ennek ellenére amikor tavaly augusztusban szűnni nem akaró köhögés és légszomj miatt elment a háziorvoshoz, az nem küldte tovább alapos kivizsgálásra. A nő további négy alkalommal kereste fel az ügyeletes orvost, mert panaszai nemhogy nem múltak, de egyre súlyosabbá váltak. A beteg végül január közepén jutott el egy szakorvoshoz, aki felismerte, hogy a rák kiújult nála, ám akkor már késő volt: három héttel később, február 5-én elhunyt.

A nő szülei most jogi lépéseket fontolgatnak, mert meggyőződésük, hogy nemcsak a háziorvos volt hanyag a vizsgálatok során, hanem az állami egészségbiztosító is felelős a történtekért. Bár nem mondták ki nyíltan, az utóbbi időben számos vád érte az NHS-t, mert nagyon megszigorították a vizsgálatok és az orvosi ellátás finanszírozását, így elképzelhető, hogy a szülők úgy vélik, az orvos többek közt emiatt sem írta ki a korábbi rák ellenére az MRI-vizsgálatot.

Fotó: freedigitalphotos.net

"Öt különböző alkalommal ment körzeti orvoshoz a köhögése miatt, és mindig más orvos vizsgálta, de mind azt mondta, hogy nincs semmi baj. Hogyan tévedhet mndenki ekkorát? Vért vettek tőle és néhány egyéb vizsgálatot is elvégeztek, és mégse vette észre senki, hogy rákos?" - tette fel az elkeseredett kérdést a nő 72 éves édesapja, Clive Wholey. "Nem vagyok szakértő, de ha egy rákon átesett beteg hónapokon át tartósan köhög, akkor orvosilag teljesen indokolt lenne az óvatosság és fokozott figyelmet érdemelne. Ez nem történt meg" - tette hozzá.

Mint mondja, most azért szeretnének jogi elégtételt venni, hogy ne járjon más úgy, ahogy az ő lányuk. Mire az első tünetek után öt hónappal szakorvoshoz került, a rák már elterjedt a csontjaiban, a tüdejében és a szívében, noha talán ha idejekorán elkezdik az újabb kezeléssorozatot, megmenthették volna a nő életét - véli az apa. Ezzel függ össze, hogy a múlt héten egy helyettes háziorvos, Nicholas Bulmer azt mondta, valóban életeket veszélyeztet az az állapot, hogy az általa képviselt nyolcfős orvosi csapat minden tagjára fejenként 3000 beteg jut, ami közel duplája az ajánlott irányelveknek - nem csoda, ha nem tudnak megfelelő figyelmet fordítani mindenkire. Ennek most egy gyászoló család látta a kárát, de ki tudja, hányan vannak még hasonló veszélyben - derül ki a Daily Mailből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.