Tippek, trükkök

Fogadjunk, hogy rosszul használta eddig a folpackot és az alufóliát!

Itt megtudhatja, hogyan könnyítheti meg életét az alufólia, és hogy mit ne csomagoljon folpackba, mert mérgező.

2014.02.11 09:23ma.hu

Nos, mindjárt kezdjük magával a videóval, amin jól látható az az apró trükk, amiről a nem reprezentatív gyorskutatásunk azt mutatta, hogy szinte senki tud. Aztán térjünk át arra, miért ne csomagoljon ételt folpackba, és mi mindenre használhatja még az alufóliát! Érdemes velünk tartania!

Lássuk tehát az egyetlen rugalmas és tapadó, élelmiszercsomagolásra használt átlátszó, vékony, frissentartó műanyagfóliát! Fontos, hogy egyszerhasználatos csomagolóanyagról van szó, ami persze kőolajszármazékból készült, de némelyikük PVC-alapú is lehet, ettől függetlenül lágyítókat, illetve vinil-kloridot is tartalmazhat, mely kioldódva bizony mérgező.

Folpack - mire ne használjuk?

A vinil-klorid keringési zavarokat idézhet elő, a máj és a lép károsodását okozhatja. Májrákot okozhat hosszabb behatás esetén. Színtelen, szagtalan, nagyobb koncentrációban édeskés szagú, narkotikus hatású gáz, mérgező tulajdonságú. Vízben igen kevéssé oldódik, de etanol és dietil-éter jól oldja. Gyakorlati jelentősége nagy, nagy mennyiségben használják fel PVC gyártására - olvasható a szelektiv.hu oldalon.
 
A folpack nagy előnye, hogy könnyen használható, mert rásimul az ételre, a tányérra, és nem kell mosogatni, ám amit sokan nem tudnak, hogy a fent felsorolt méreganyagok a nagy zsírtartalmú élelmiszerekbe könnyen átoldódnak. Zsíros, meleg ételt ezért ne csomagoljunk fóliába, illetve ne melegítsünk mikrohullámú sütőben. A gyermekek uzsonnáját se csomagoljuk ebbe, használjunk inkább papír vagy textil szalvétát.

Kizárólag szennyeződésmentes (zsírtól, ételmaradéktól, más nem élelmiszer alapú szennyeződésektől mentes) állapotban lehet a sárga, műanyag szelektív gyűjtőbe dobni - szögezi le a szelektiv.hu leírása.

Alufólia - mi mindenre jó még?

Az egykor szakácsként tevékenykedő nagyanyám tekerte be folyton a gáztűzhely rácsát alufóliával, és terítette a rácsok alá is, valamint a sütő aljára, mikor nagy sütés-főzés ment a konyhában. Hamar rájöttem az előnyére, nem kellett utána órákat takarítással és zsíroldással vacakolni, egy mozdulattal megszabadulhattunk a lecsöpögő zsírtól és szennyeződésektől.
A családi ezüst tisztításához sem kell más: béleljünk ki egy serpenyőt alufóliával, töltsünk rá vizet, és áztassuk be az evőeszközöket körülbelül egy órán át. Ezután csak simán mosogassuk el, és ragyogóbbak lesznek, mint valaha!
Ha pudingot fűztünk és kis tálkákba öntöttük, fedjük le alufóliával, így nem lesz hártya a finomság tetején.
Ha odaégett a ruha a vasaló talpára, gyűrjünk össze egy darab fóliát és ezzel dörgöljük át a készülék alját, miután kihűlt. Nem csak tiszta, hanem fényes is lesz! És ha már a vasalásnál tartunk, érdemes a vasalódeszkát alufóliával beburkolni, így hatékonyabb lesz a művelet, hiszen a fólia visszaveri a hőt, így két oldalról is simogatja a ruhát!
Ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk a radiátorok esetében is: egy kartonlapra ragasszunk fel alufóliát, és helyezzük a radiátor mögé!
A téli hónapokban érdemes az orchideák cserepeit is alufóliába bugyolálni, így nem fáznak meg az ablakban, de nem is mennek tönkre, mert nem kaptak elég fényt.
A PVC burkolatokkal is csodát tehetünk az alufólia segítségével! Ha feljött egy részen, akkor egy darab fólián keresztül óvatosan vasaljuk át, hogy a ragasztó "megolvadjon" majd tegyünk rá egy nehezéket. Vagy akár teljesen szedjük fel, ha mással szeretnénk burkolni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.