Rák

Egyre több amerikai gyerek betegszik meg rákban, de kevesebb a halálozás

Gyermekkorban ritka a rák, különösen, ha a felnőtteknél előforduló gyakoriságához hasonlítják. Ennek ellenére a rosszindulatú daganat a második a vezető halálokok között van az iskoláskorú, serdülő kor előtti gyermekek körében az Egyesült Államokban.

2014.02.03 21:01MTI

A gyermekek és a tizenévesek rákos megbetegedéseinek száma továbbra is emelkedik az Egyesült Államokban, de kevesebb a daganat okozta halálozás - derült ki az Amerikai Rák Társaság (ACS) legújabb jelentéséből. Gyermekkorban ritka a rák, különösen, ha a felnőtteknél előforduló gyakoriságához hasonlítják. Ennek ellenére a rosszindulatú daganat a második a vezető halálokok között van az iskoláskorú, serdülő kor előtti gyermekek körében az Egyesült Államokban.

Az újonnan felismert esetek száma évről évre nő, legutóbb egymillió 0-19 éves korú amerikai gyermek közül mintegy 187-et érintett. Az emelkedés a vér- és a nyirokrendszer egyes daganatainak - köztük az akut limfoid leukémia és a non-Hodgkin limfóma (NHL) - számlájára írható. A kutatók a növekedés pontos okát nem ismerik, ám úgy vélik, a pontosabb diagnózis is növeli az esetek számát. Jó hír azonban, hogy a gyermekkori rákos halálozások száma több mit 50 százalékkal csökkent 1975 óta, 2010-ben egymillió gyermek és tizenéves közül 24-en vesztették életüket daganat miatt.

A kutatók szerint a hatékonyabb gyógymódok részben hozzájárultak a javuláshoz. Jennifer Cullen rákspecialista epidemiológus, az amerikai Nemzetvédelmi Minisztérium munkatársa elmondta, hogy egyes rákbetegségek esetében sikereket értek el, mások azonban továbbra is gyógyíthatatlanok. A szakembernek a jelentést kísérő kommentárja a CA: A Cancer Journal for Clinicians című szaklapban jelent meg. A jelentés készítőinek becslései szerint 2014-ben 15 780 új esetet diagnosztizálnak az országban, a fiatalkorúak rákos halálozásainak számát pedig 1960 körülire teszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.