Szomorú 2013-as adatok

Rekordszámú HIV-fertőzött Csehországban

"A vizsgálatok tavaly 235 személy - 211 férfi és 24 nő - esetében mutattak ki HIV-fertőzést, ami 1985-től, amióta a statisztikákat vezetik, a legmagasabb szám. Az AIDS-betegek közül tavaly kilencen haltak meg HIV-fertőzés következtében, hatan más okokból."

2014.02.03 18:53MTI
freedigitalphotos.net

Vratislav Nemecek, a HIV/AIDS cseh nemzeti egészségügyi laboratórium vezetője szerint a HIV-fertőzések száma 2002 óta folyamatosan emelkedik, s ez elsősorban a férfi-férfi szexuális kapcsolatok következménye.

"A melegekre tavaly a HIV-fertőzések 76,6 százaléka esett" - mutatott rá Nemecek. 1985 és 2013 között Csehországban összesen 2122 HIV-fertőzést vettek nyilvántartásba, köztük 1764 férfi és 358 nő volt.

Az AIDS-betegséget 399 személy kapta meg, közülük 199-en belehaltak. További 85 fertőzött más okokból halt meg. Bár világviszonylatban Csehországban alacsonynak mondható a HIV-fertőzések száma, az orvosok szerint az esetek gyors növekedése aggodalomra ad okot.

Általános szakértői vélemény, hogy a növekedés oka az erotikus szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számának gyors növekedése, illetve az, hogy az évek elteltével a csehek óvatossága a szexuális életben nagyon visszaesett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.