Mesemondást is lehetett vásárolni

Séta James Francóval - jótékony célra

Többek között egy James Franco színésszel közös tizenöt perces New York-i sétát és egy Tilda Swinton által elmondott esti mesét is elárvereztek Berlinben azon az aukción, amelyen egy afrikai falu számára gyűjtöttek.

2014.01.25 21:30MTI

Az árverés 90 ezer eurós (27,2 millió forintos) bevételt hozott, amelyet a 2010-ben elhunyt német színházi és filmrendező, Christoph Schlingensief kezdeményezésére a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou mellett épült Operafalu támogatására fordítanak.

A James Franco amerikai színésszel közös séta a New York-i Central Parkban 2500 euróért (757 ezer forintért) kelt el. Kétezer eurót (mintegy 600 ezer forintot) fizetett az a licitáló, akinek Skype-on keresztül Tilda Swinton Oscar-díjas angol színésznő fog esti mesét mondani.

A berlini aukción negyven olyan műalkotás is kalapács alá került, amelyet ismert emberek ajánlottak fel. Patti Smith énekes-dalszerző például a Christoph Taking my Picture című, ajánlással is ellátott, 2010-ben készült felvételét ajánlotta fel, amelyért végül 10 ezer eurót (hárommillió forintot) fizetett új tulajdonosa.

Elárverezték olyan művészek munkáit is, mint Jonathan Meese és Herlinde Koelbl. Az aukción minden kiállított mű elkelt.

Az Operafalu (Operndorf Afrika) alapkövét még Schlingensief életében, 2010 februárjában tették le. A művész elképzelése alapján létrehoztak egy faluközösséget, amelyben lakásokat, gazdasági területeket, egy sportközpontot, kórházat, és művészeti iskolát is kialakítottak. Az iskolában azóta már 150 diákot oktatnak: az olvasáson és íráson kívül hangszeres zenét, éneklést, képzőművészetet és filmezést is tanulhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.