Saját spermiumukat segíti a hím muslicák ondója

A gyors fejlődés előny a spermiumok számára

Gyümölcslegyekkel végzett állatkísérletek azt mutatják, hogy a spermiumokat szállító ondó gyorsan kialakuló fehérjéket tartalmaz, ami apasághoz segíti a hímeket - állapították meg amerikai kutatók.

2008.08.02 17:46MTI

A hím muslicák versengenek a nőstények legjobb spermiumtároló helyeiért. Utóbbiak több hímmel párosodnak életük során, és testük különböző részein raktározzák el a begyűjtött spermiumot későbbi felhasználásra. A hím muslicák számára evolúciós szempontból előnyös, ha ondójuk olyan fehérjéket tartalmaz, melyek saját spermiumukat segítik, a másik hímét viszont akadályozzák.

A Washington Egyetem kutatói a Public Library of Science című nyílt internetes tudományos folyóiratban tették közzé eredményüket, mely szerint a hím gyümölcslegyek ondójában több tucat, folytonosan változó fehérje található az evolúciós előny, az apaság megszerzése érdekében. Geoffrey Findlay vezetésével a kutatók nyolcvan, korábban ismeretlen fehérjét fedeztek fel a gyümölcslegyek ondójában, melyek valamiképpen részt vesznek a szaporodási folyamatban, és további hetven, korábban feltételezett fehérje szerepét is igazolták.

Egyes fehérjékből ráadásul "biztonsági" másolatot is tároltak a muslicák. A gyümölcslegyek szaporodási folyamatainak megértése közelebb vihet annak megértéséhez, milyen változások és miért zajlanak az embernél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.