Okosszem

Nem kell vércseppet kipréselni a Google cukorszint-mérőjéhez

A keresőóriás frissen fejlesztett megoldása szúrás nélkül, a könnyből állapítja meg a cukorszintet.

2014.01.18 11:07ma.hu

A Google legfrissebb fejlesztésű, még klinikai tesztek alatt álló okos kontaktlencséje képes vér helyett a könnyből megállapítani a cukorszintet - milliók életét könnyítve meg a folyamatos szurkálás elhagyásával. A cukorbetegek számára kifejezetten életet is menthet a veszélyes ingadozás folyamatos kontroll alatt tartása, a prototípus ugyanis a miniatűr glükózszenzor mellett egy vezeték nélküli chipet is tartalmaz, mely nem csak összegyűjti, hanem továbbítani is tudja a másodpercenként mért adatokat. Noha az okos kontaktlencse legapróbb része felel az energiaellátásért, ezt volt a legnehezebb a kutatóknak megoldaniuk az aprócska szerkezetben. Noha a Google még a fejlesztés korai fázisában van, már megkezdte a tárgyalásokat a szükséges hatóságokkal a megoldás piaci gyártásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.