Plazma termogram

Hőtérképes vérvizsgálattal kimutatható a méhnyakrák

A plazma termogram nevű eljárás a vérben lévő fehérjéket, köztük a daganat által létrehozott fehérjéket vizsgálja.

2014.01.09 14:02MTI

A kis létszámú résztvevővel végzett amerikai kutatás eredményeiből az derült ki, hogy a teszttel kimutatható a méhnyakrák és a betegség stádiuma is - tudósított a BBC hírportálja a Plos One internetes tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányról.

A méhnyakrák jelenleg alkalmazott szűrése során a kenetmintában keresnek a normálistól eltérő sejteket és nagy kockázatot jelentő, rákkeltő vírusokat. A Louiseville-i Egyetem kutatói a plazma termogram technológiával elemeztek vérmintákat.

A vérben található fehérjék eltérően reagálnak a hőre, ez pedig a fehérjetartalom hőtérképén, vagyis termogramján mutatkozik meg. Az eljárást a méhnyakrák különböző stádiumában lévő 67 páciensen és négy egészséges önkéntesen tesztelték, hogy megnézzék, kimutatja-e a különbségeket a daganatos és az egészséges emberek vére között.

Nichola Garbett, a kutatás vezetője elmondta: egy kényelmesebb, diszkrétebb, kisebb beavatkozással járó szűrővizsgálatról sikerült bebizonyítaniuk, hogy kimutatható vele a méhnyakrák, és a daganat stádiuma is megállapítható.

Hozzátette: a teszt alapján eldönthető, a betegség kezelést vagy csak folyamatos figyelemmel kísérést igényel-e. Emma Smith, a Brit Rákkutató Intézet munkatársa szerint az új eljárás javíthat a méhnyakrák szűrésén és kezelésén, ám a kutatás során igen kevés résztvevőt vizsgáltak, ezért egyelőre nem tudni, szélesebb körű használatnál mennyire bizonyulna pontosnak és megbízhatónak az eljárás, ehhez további vizsgálatokra lenne szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.