Borkörkérdés

Ki dönti el, hogy mit iszunk karácsonykor?

Ma már a nők is beleszólhatnak, hogy milyen bort iszik a család. Egy kutatás szerint a magyar háztartások 38 százalékában a nők döntik el, hogy milyen bor kerül a karácsonyi asztalra.

2013.12.21 14:56ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

A Varga Pincészet korábbi kutatása szerint: 10-15 évvel ezelőtt a palackos borfogyasztás jobban kötődött az ünnepekhez, mint napjainkban, akkoriban akár kétszeresen is meghaladta a december egy átlagos hónap forgalmát. Mára azonban a borfogyasztás egyre inkább a mindennapi élet részévé vált. Az utóbbi években körülbelül 20 százalékkal haladja meg az ünnepi időszaki értékesítés egy átlagos hónap forgalmát.

Fehér és rozé bort iszunk karácsonykor

A borivó magyarok 60 százaléka fehér és rozé borral ünnepel karácsonykor, derül ki a Varga Pincészet egy közel 1.300 fős mintán végzett internetes felméréséből. A legtöbben friss illatos fehér bort választanak, - nyilatkozta Varga Péter, a pincészet tulajdonos-ügyvezetője - ezt követik a rozé és csak harmadikok a klasszikus fehérborok kedvelői. A felmérésben válaszadók fele vörösbor ivónak mondja magát, de mégis a fehér és rozé borok kerültek többségbe. A borválasztást valószínűen erősen befolyásolja, hogy a szenteste tradicionális fogásai halételek. A választás szakszerűsége inkább a férfiakat dicséri közel kétharmad részben ők és nem a bevásárlásban még mindig egy kicsit jobban jeleskedő hölgyek választják ki a borokat a karácsonyi vacsorához.

Nem az ünnephez kapcsolódik, de érdekes információ, hogy a korcsoportos adatok szerint az idősebb generációk több vörösbort isznak. Például a 60 évnél idősebbek 60 százaléka vörösborivó, a 30 évnél fiatalabbaknál ez az arány csak 40 százalék. A különbséget az okozza, hogy a fiatalok több rozét és illatos fehérbort fogyasztanak. A fogyasztási szokások változását jelzi, hogy csak 10 százalék a naponta rendszeresen bort fogyasztók aránya és csak 30 százalék, akik hetente többször kóstolnak. A fogyasztók többsége nem rendszeres borivó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.