BeBORult az üzleti terv

40 év börtönt is kaphat a nagystílű kaliforniai borhamisító

Saját konyhájában készített hamis borokkal verte át megrendelőit.

2013.12.21 03:30MTI
Rudy Kurniawan

Rudy Kurniawan, akinek családja sörkereskedés révén gazdagodott meg Indonéziában, kifejezéstelen arccal távozott szerdán a tárgyalóteremből, miután bűnösnek találták postai és elektronikus úton elkövetett csalás vádjában, amiért több mint 1,3 millió dollár (284 millió forint) értékű hamis bort adott el más vagyonos gyűjtőknek. Az ítélethozatal április 24-én lesz. A 37 éves Kurniawan akár negyven év börtönbüntetést is kaphat.

A szerdai döntéshozatalt megelőző napon az ügyészek elmondták, hogy a vádlott több millió dollárra tett szert 2004 és 2012 között azzal, hogy hamis "sztárborokat" készített a kaliforniai Arcadiában lévő otthonának konyhájában, miközben már 2003 óta kitoloncolási parancs volt érvényben ellene.

Az ügyészek szerint a csalásból származó pénzből Kurniawan luxuséletvitelt folytatott, drága autókkal, dizájner ruhákkal és prémium minőségű ételekkel, italokkal fűszerezve. Kurniawan jogi képviselője, Jerome Mooney szerint ügyfele minden vagyontárgyát elkobozták vagy zálogjoggal terhelték.

A tárgyaláson a milliárdos vállalkozót és borbefektetőt, William Koch-ot is tanúként hallgatták meg, akit állítása szerint 219 darab, összesen 2,1 millió dollár értékű hamis palackkal vert át Kurniawan. A vádlott otthonából begyűjtött bizonyítékok közt 19 ezer darab hamisított - a világ legjobbjait utánzó - borcímke sorakozik.

Kurniawan egyébként ostoba hibákat követett el. Ezek egyike volt, hogy 1929-es palackozási évet nyomtattatott a Domain Ponsot nevű borra, amelyet termelője csak 1934-től kezdett palackozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.