Eddig csak állatok között terjedt

A madárinfluenza új altípusa követelt emberéletet

Meghalt egy idős nő Kínában, akit a madárinfluenza egy olyan változata fertőzött meg, amely korábban csak állatok között terjedt.

2013.12.18 08:28MTI
MTI, archív

A 73 éves asszony november végén került kórházba súlyos tüdőgyulladás tüneteivel Kína keleti részén, Csianghszi tartományban és december 6-án halt meg a kórházban. A tartományi egészségügyi hatóság később megerősítette, hogy a madárinfluenza-vírus H10N8 altípusa fertőzte meg a nőt. Ez volt az első eset, hogy emberben kimutatták ezt a vírust.

A hatóság közlése szerint a beteg állapotát magas vérnyomás, szívbetegség és más egészségi problémák is rontották. A nő a megbetegedése előtt élő szárnyasokat árusító piacon járt. Családjában nem tapasztaltak gyanús tüneteket.

A kínai szakhatóság tájékoztatása szerint elszigetelt esetről van szó, és alacsony a kockázata annak, hogy ez a vírus másokat is megfertőzzön. A madárinfluenza legutóbb azonosított új vírusaltípusa, a H7N9 márciusi felbukkanása óta 142 embert fertőzött meg Kínában és 45-en haltak bele a megbetegedésbe.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint arra nincs bizonyíték, hogy a H7N9 altípus emberről emberre is terjed.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.