Szorongás, depresszió, átalvatlan éjszakák

Növeli a diabétesz kockázatát a stressz a férfiaknál

A szorongás, depresszió és az átalvatlan éjszakák a férfiak esetében növelik a cukorbetegség kialakulásának veszélyét - állapították meg svéd kutatók.

2008.07.29 12:25MTI

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai 2127 férfit és 3100 nőt vizsgáltak meg, akik 1938 és 1957 között születtek. A Diabetic Medicine című szakfolyóiratban közölt tanulmányukban a kutatók megállapítják, hogy a stresszhatás alatt élő férfiaknak kétszer nagyobb a kockázata a 2-es típusú, felnőttkorban kialakuló diabéteszre, mint azoknak a férfiaknak, akiknél ilyen problémák nem jelentkeznek. 

A nőknél nem találtak kockázatnövekedést a kutatók. Anders Ekbom vizsgálatvezető és munkatársai úgy vélik, hogy a férfiaknál a stressz befolyásolhatja a módot, ahogy agyuk a hormonelválasztást szabályozza, de életmódi, viselkedési változás is állhat a háttérben. A stresszről és a depresszióról már korábban megállapították kutatók, hogy összefüggésben van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával, ami azonban mindkét nemet érinti. 

Arra egyelőre a svéd kutatók sem találnak magyarázatot, hogy a nőknél miért nem növekedett a stresszel a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.