Somatom Force

Elérhető computer-tomográfia nagyon kövéreknek is

A két sugárforrással működő CT-k harmadik generációja lényegesen gyorsabb és pontosabb diagnózist tett lehetővé alacsonyabb sugárdózis mellett. Így különösen kényes páciens-csoportoknál is alkalmazható.

2013.11.18 00:30ma.hu

A Somatom Force-nak - a Siemens új komputer tomográfjának (CT) - november 14-én volt az első nyilvános bemutatója. A színhely a Mannheimi Egyetem orvosi fakultása. Az ottani Radiológiai és Nukleárgyógyászati Intézetben az első néhány hét klinikai használata során a két sugárforrással (dual source) működő, azaz két-két röntgencsövet és detektort alkalmazó CT-k harmadik generációja lényegesen gyorsabb és pontosabb diagnózist tett lehetővé alacsonyabb sugárdózis mellett. Ez a "high end" CT individualizált diagnosztikát kínál kényes páciensek esetében is. Ilyenek a nagyon fiatal, továbbá a vese-elégtelenségben szenvedő, vagy súlyosan beteg, illetve elhízott páciensek. " Az erősen összetett kor- és betegség-szerkezetű populáció adottságai mellett ez az új CT szkenner megoldást kínálhat minden radiológiai probléma és lényegében minden páciens esetében" - mondja prof. Stefan Schönberg, az Intézet igazgatója.
 
A veseelégtelenségben szenvedő páciensek számára kedvező a kontrasztanyag mennyiségének jelentős csökkenése. Korai felismerést célzó vizsgálatokat és funkcionális 4D képalkotást ajkár 50%-kal kisebb sugárdózissal is el lehet végezni. Ez azt jelenti, hogy az eljárást rutinszerűen lehet alkalmazni, és az orvosok gyorsabb és megalapozottabb döntéseket hozhatnak arról, hogy milyen daganat-terápiát válasszanak egy adott páciens esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.