Nem kell félni a műtét nyomaitól

Nem szükségszerűek a csúf hegek a visszérműtét után

A legtöbb ember, ha visszérműtétre gondol, azt hiheti, hogy cseberből vederbe esik: hiszen lehet, hogy a zavaró, kitüremkedő erek eltűnnek, viszont a helyettük feltűnő hegek fogják csúfítani a bőrt. Szerencsére ez egyáltalán nincs így.

2013.11.11 09:29ma.hu

Alig, vagy egyáltalán nem maradnak hegek

Még mielőtt bárki megrettenne egy esetleges beavatkozás gondolatától, fontos tudni, hogy visszérműtét után szinte alig maradnak hegek. Hogy pontosan mik maradnak vissza, az a műtét fajtájától függ. Amennyiben komplett visszérműtétet végeznek, a lágyéknál és a belbokánál lévő kis metszések hegei maradnak meg, de ezek kb. másfél, két cm-ek, alig látszanak.

Az oldalágak eltávolítása esetén még jobbak a kilátások, ugyanis ez esetben kis szúrásokkal történik a kezelés, ezért itt hegek egyáltalán nem maradnak.

Fokozott hegképződési hajlamnál is van megoldás

Sajnos előfordulhatnak olyan esetek, amikor a betegnek fokozott hegképződési hajlama van. Szerencsére azonban ekkor sem kell rögtön lemondani a műtétről, hiszen speciális kenőcsökkel, illetve egyéb kezelésekkel halványíthatóak, vagy eltűntethetőek a kialakult bőrproblémák.

"Természetesen ha valakinek hajlama van a fokozott hegképződésre, akkor a bőrből kiemelkedő, vörös, lilás árnyalatú, úgynevezett keloidos hegek maradnak vissza. Ennek elkerülése érdekében különböző kezelések ( pl. röntgen kezelés) vannak, illetve speciális kenőcsöket is lehet használni. Ilyen hajlam azonban szerencsére nagyon ritkán fordul elő" - mondja Dr. Nyiredy Géza, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.

Akkor is maradhatnak vissza hegek, ha a műtét után a sebek nem megfelelően gyógyulnak, esetleg begyulladnak, fertőződnek. A szakszerű kezelés viszont a hegesedések mértékét csökkenti, így mindenképpen fontos a jó szakember megválasztása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.