Marad a lajtoskocsi

Fürödni hamarosan lehet már Abasáron, inni még nem

Néhány nap múlva fürdésre alkalmas lehet a víz Abasáron, az ivóvizet továbbra is lajtoskocsikkal biztosítják.

2013.10.15 20:48MTI
MTI

A községben október 7. óta nincs fogyasztásra alkalmas vezetékes víz, mert a határértéket meghaladó szennyeződést mutattak ki benne. Burián Orsolya, a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízotti kabinetjének kommunikációs munkatársa felidézte, hogy a megyei védelmi bizottság október 10-én a mátrafüredi, pálosvörösmarti és abasári ivóvízhálózatok ideiglenes, felszín feletti összekapcsolásáról, valamint az abasári volt honvédségi kutak üzembe helyezéséről döntött.

Abasár alsó területei a napokban a honvédségi kutak felől kapnak vizet, míg a felső részek Pálosvörösmart felől, a Heves Megyei Vízművektől átvett vízhez juthatnak hozzá. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a megváltozott erősségű áramlás a gyengébb vezetékszakaszokon akár csőtörést is okozhat - olvasható a közleményben.

A vízellátást biztosító rendszereket az üzemeltető ÉRV Zrt. fertőtlenítette. A hálózatban lévő vizet leeresztik, a hálózatot és a medencéket átmossák. Ez átmeneti vízhiányhoz vezethet, és a hálózatban lerakódott szennyeződés felkavarodhat. Ettől a víz elszíneződhet, zavarossá válhat, de az egészségre nem ártalmas.

Tanácsos a csapokat jól kiereszteni, hogy az elszíneződött víz teljesen kiürüljön - írták. A kormánymegbízotti kabinet munkatársa ugyanakkor felhívja a figyelmet: miután a víz esztétikailag megfelelő tisztaságúvá válik, nyugodtan használható mosásra vagy takarításra, de ivásra és főzésre még utána sem.

A víz tisztálkodásra használása az újabb laboratóriumi vizsgálat eredményétől függ, amelyről két napon belül tájékoztatást adnak. Az ivóvízellátást a rendszer teljes fogadóképessé tételéig továbbiakban is lajtoskocsikkal biztosítják. Abasáron a vezetékes vízben a határértéket meghaladó szén-tetraklorid-, illetve triklór- és tetraklór-etilén-szennyeződést mutattak ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.