Jobban is esik

Hatékonyabb a mozgás, ha közben zenél a sportoló

A zene segít mozgás közben az izmoknak, fokozza a boldogsághormon termelődését, ám még hatásosabb, ha a sportszer maga dallamokat bocsát ki - mutatta ki egy német kutatás.

2013.10.15 02:27MTI

Ha a sportoló a tréningeszközzel zenélni is tud, jobban esik az edzés és hatásosabb is - olvasható az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányban. A lipcsei Max Planck Kognítív és Idegtudományi Kutatóintézetének Thomas Hans Fritz neurológus vezette kutatócsoportja úgy alakított át különböző sporteszközöket, hogy használói harmonikus dallamokat vagy buzdító ritmusokat tudjanak velük edzés közben előállítani.

A tesztelők egyrészt könnyebbnek találták az edzést, ha egyidejűleg zenéltek is, és hatékonyabban használták az izmaikat is. Már néhány percnyi mozgás után jelentkeztek a kedvező hatások, mivel rengeteg boldogsághormon szabadult fel. A kutatók adatai alapján a zenélő sportolók hatékonyabban mozogtak, mint azok, akik merev edzéstervhez tartották magukat. A puszta zenehallgatás nem járt ilyen hatással.

A kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy nemcsak új erőgéptechnológiát fejlesztettek ki, hanem a tanulmányból egészen új kutatási terület nyílt meg. A sport közben végzett zenélés fontos betekintést enged abba, miért alakult ki az emberiség történelme során a muzsika, és hogyan jön létre a zenei extázis.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.