Sose járt ott, mégis úgy beszél

Egy furcsa állapot: "idegen akcentus"-szindróma

Két évvel ezelőtt szélütés érte Rosemary Dore kanadai asszonyt. Amikor magához tért, tökéletesen tudott beszélni, de nagy meglepetésre olyan akcentussal és kifejezésekkel, amelyeket azelőtt sem ő, sem családja nem ismert.

2008.07.21 11:27MTI

A Dél-Ontario állambeli Windsorban élő asszony soha nem járt Új-Foundland tartományban, most mégis úgy beszél, mint az ottani emberek. Az orvosok szerint, bár Kanadában évente 50 ezer szélütéses esetet regisztrálnak, ő az első az országban, akinél az úgynevezett "idegen akcentus" neurológiai szindrómát észlelték.

Az egész világon is csak 20 ilyen eset ismert. Egy Nagy-Britanniában élő asszony például ébredése óta jamaikai akcentussal beszél. A doktorok nem tudják, hogy ez maradandó lesz-e, mert előfordult már, hogy az akcentus eltűnt a rehabilitáció után, de volt, akinél véglegesen megmaradt.

Az 52 éves Rosemary asszony mindenestre új akcentusától függetlenül szerencsésnek érzi magát, hogy betegségéből felépült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.