Súlyos lámpaláztól szenved többségük

Ha muzsikusokat lát és izzadtságszagúak, biztos hogy ausztrálok

A klasszikus zenét játszó ausztrál hangszeres művészek többsége testi fájdalmaktól, szorongástól és depressziótól szenved az előadások miatt - derült ki a Sydneyi Egyetem kutatásából.

2013.10.03 19:40MTI

A kutatók nyolc állami és operaházi zenekar 377 muzsikusát vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy 84 százalékuk olyan testi fájdalmakat él át az előadások lámpaláza miatt, ami művészi teljesítményüket is rontja. A Psychology of Music című online szaklapban megjelent kutatás eredményei az első olyan felmérésen alapulnak, amely hivatásos klasszikus zenészek előadásokkal kapcsolatos fájdalomérzetét, szorongását és depresszióját vizsgálta.

A kutatást Dianna Kenny, a Sydneyi Egyetem pszichológiai intézetének és Bronwen Ackermann, az egyetem orvosi karának munkatársa végezte. Kenny szerint az eredmények azt mutatták, hogy a komolyabb testi fájdalmakról beszámoló muzsikusok az előadások miatti szorongástól is jobban szenvedtek.

A művészek 75 százalékánál mutatták ki a fájdalom és a depresszió közötti összefüggését. Nagyobb valószínűséggel számoltak be kevés fájdalomról vagy panaszmentességről azok, akik nem tapasztaltak depressziót. Akik pedig tapasztaltak depressziót, nagyobb testi fájdalmaktól is szenvedtek - tette hozzá a kutató.

Kenny szerint ugyanakkor a depressziót nem tapasztaló válaszadók negyede a legnagyobb fokú testi fájdalomról számolt be. Az eredmények arra utalnak, hogy ezek a zenészek feltehetően a pszichológiai stresszt az izmok feszülésévé alakítják át, ez pedig testi fájdalmakat idézhet elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.