vegyDESIGNER

Eufória a laborból: 100 éve vannak már designer drogok - VIDEÓ!

A designer drogok megjelenése óta egyre kevésbé átlátható, hogy mi történik a kábítószer piacon. A szerek egyre veszélyesebbek és egyre kevesebbet tudunk róluk, pedig rég óta "közöttünk" vannak.

2013.09.30 06:30ma.hu

A designer drogok 2008 végén öntötték el Európát. Túlnyomórészt régi kábítószerek kémiai képleteit módosították, így alkották meg őket. Az új képletek már nem szerepeltek a kábítószer tiltólistákon, ezzel játszották ki a törvényeket. A designer drog jelenség azonban nem négy, hanem közel 100 éves történet.

A 20. század második felében már sorra fejlesztették ki az új szereket. A hatóságok ekkor még többé-kevésbé tudták követni az eseményeket, és sorra betiltották az új drogokat. A 21. században aztán hihetetlen mértékben felgyorsultak az események.

A kutatás a zuglaborokból átkerült jól felszerelt távol-keleti laborokba, az új szereket pedig az internet segítségével napok alatt el lehet terjeszteni. Európában csak 2012-ben 52 teljesen új hatóanyagot találtak a hatóságok.

A designer drogok megjelenése óta egyre kevésbé átlátható, hogy mi történik a kábítószer piacon. A szerek egyre veszélyesebbek és egyre kevesebbet tudunk róluk. És minél jobban tiltjuk a használatukat, annál kevesebb eszköz marad a szakemberek kezében, hogy megismerjék őket...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.