Kaliforniából indult a járvány

Halálos baktérium Florida partjainál a vízben - VIDEÓ!

A kolerához hasonlatos húsevő baktérium a szennyezett élelmiszer elfogyasztásával terjed, vagy a nyílt sebeken át hatol be a szervezetbe. Amint bejutott, az izmokat és a kötőszövetet elpusztító méreganyagokat termel.

2013.09.29 17:08ma.hu

A floridai egészségügyiek jelentése szerint már három halálos áldozatot szedett a szuperbaktérium a partmenti településekben. Egy ember Flaglerben, a másik kettő Volusiában halt meg.

Florida érintett megyéinek egészségügyi hatóságai felhívták a lakosság figyelmét, hogy legyenek óvatosak a meleg óceán vízében és semmiképp se egyenek nyers kagylót, hogy megelőzzék az esetleges fertőzést. Mint ismeretes, a kolerához hasonlatos baktérium a szennyezett élelmiszer elfogyasztásával terjed, de a nyílt sebeken át is behatolhat a szervezetbe.

2013-ban mostanáig 26 megbetegedést regisztráltak, ebből kilenc esetben következett be halál. 2011-ben csak Floridában 35 esetet jelentettek. A napilapok hírei szerint az egyik áldozat egy 59 éves férfi, aki még hétfőn halt meg, miután két nappal korábban a Halifax folyóba gázolva vetőhálóval rákot fogott. A másik két áldozat egyike pedig nyers osztrigát evett.

A Vibrio vulnificus baktérium a véráramba kerülve a szövetek elhalásával járó úgynevezett nekrotizáló fasciitis betegséget okozza. A kórokozó képes a legkisebb sérülésen keresztül a szervezetbe jutni, ahol az izmokat és a kötőszövetet elpusztító méreganyagokat termel. A betegség elvileg igen ritka, mindössze 0,4 eset jut 100 ezer emberre világszerte. Egyetlen ismert kezelési módja a gyorsan elkezdett antibiotikum-terápia.

A fertőzés tünetei: hasmenés, hányás és hastáji fájdalom. A rossz immunrendszerrel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg a fertőzéstől, például a májbetegek vagy a HIV/AIDS fertőzöttek.

Dr. Vandana Bhide, a Mayo Clinic szakembere felhívta a figyelmet arra, hogy ez a baktérium állandóan ott van a vízben, hiszen ott él. "Ott van a tenger gyümölcseiben, ott van az osztrigában" - mondta.

Sajnos, az emberek nem tudják megkülönböztetni a fertőzött kagylót, mert nincs jellegzetes illata sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.