Habitat for Humanity

Válságban a szociális lakásszektor Közép- és Kelet-Európában

A visegrádi országokban az alacsony jövedelmű családok 30 százalékának problémát jelent a lakhatás finanszírozása.

2013.09.13 00:32MTI

A szociális bérlakások aránya viszont 2-8 százalék közé csökkent a rendszerváltás óta - ismertette a Habitat for Humanity Magyarország annak kapcsán, hogy a posztszocialista országok lakhatási problémáira megoldást kereső háromnapos konferencia kezdődött Budapesten csütörtökön a szervezet és a Városkutatás Kft. szervezésében.

Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában a magántulajdonban lévő bérlakásokkal együtt sem éri el az összes kiadó lakás arány a 10 százalékot. Csehország kivétel, ott az összes bérlakás 22 százalékot tesz ki.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint több országban is próbáltak PPP-modellben bérlakásokat építeni, de az ezekhez szükséges állami források mértéke meghaladta a költségvetési lehetőségeket.

Általánosan jellemző, hogy az önkormányzatok felelősek a lakhatás biztosításáért, miközben mindenhol pénzügyi nehézségekkel küzdenek, így várhatóan a közeljövőben nem fog érdemben növekedni a köztulajdonú lakások száma.

A magánlakások 6-12 százaléka áll üresen, ezek bevonása a szociális bérlakás szektorba számos előnnyel járhat. Csökkentheti például a lakásállomány leromlásának mértékét, valamint elősegítheti a helyi igényeket figyelembe vevő lakásprogramok kialakítását is - hangsúlyozza a Habitat for Humanity Magyarország.

A modell bevezetéséhez szükség lenne a lakástulajdont előnyben részesítő támogatási rendszerek megváltoztatására, a szabályozási környezet felülvizsgálatára, valamint arra, hogy a kormányok felismerjék a lakhatási problémák szociális költségét és álljanak ki egy ilyen program bevezetése mellett.

A konferencia 19 országból érkezett 60 szakértője a szociális lakásügynökségek létrehozásának lehetőségét, szerepvállalásuk módjait vizsgálja. A szociális lakásügynökség olyan szervezet, amely menedzseli a magán bérlakások kiadását, összehozza a bérlőket és a bérbeadókat, előkészíti a szerződéseket, koordinálja a bérleti díjak és a rezsi kifizetését, esetleg a karbantartást - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.