Öregszik a rizs hazája

A demográfiai kihívások kezelésén dolgozik Kína

Soha nem látott, meghatározó jelentőségű demográfiai változások várhatók a következő években Kínában, ahol a trendek negatív hatásainak kezelésén dolgoznak a döntéshozók.

2013.09.03 15:58MTI

A kínai társadalomtudományi akadémia kutatói és külföldi demográfiai szakértők már évek óta kongatják a vészharangot a lakosság korfájának jövőbeni változása és annak társadalomra gyakorolt hatása miatt. Sok más országhoz - így Európa nagy részéhez vagy Japánhoz hasonlóan - a kínai társadalom is öregszik, ami azt jelenti, hogy az idősek száma egyre nő, a fiataloké pedig csökken. A 14 éves vagy annál fiatalabb lakosok aránya jelenleg a teljes népesség alig több mint 16 százalékát adja, ez 6 százalékkal kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt. Az oktatási minisztérium statisztikái szerint 2012-ben csaknem 14 ezer általános iskolát zártak be a gyerekek számának csökkenése miatt, 2002 és 2012 között számuk mintegy 20 százalékkal esett vissza. A 60 év feletti lakosság aránya ugyanakkor ma már a 180 millió főt közelítve meghaladja a 13 százalékot, ez a Világbank becslései szerint 2050-ig 34 százalékra nőhet.

A trendből fakadóan csökken a munkaképes korú lakosság aránya: ennek üteme az előrejelzések szerint 2016-ban tetőzhet, majd csökkenhet 994 millió főről 961 millióra 2030-ig. Az öregedő társadalom hosszú távon komoly munkaerőhiányhoz vezethet, egyes iparágakban ez már ma is érezhető probléma. Az idősek arányának ugrásszerű növekedése hatalmas terhet ró majd a társadalombiztosítási és nyugdíjrendszerre, ezzel pedig az ország költségvetésére.

A kínai vezetés tisztában van a problémával, és a jelek szerint annak kezelésén dolgozik. Ennek részeként az utóbbi években többször is lazítottak az 1979-ben bevezetett és szigorúan csak egy gyermek vállalását engedélyező családtervezési politikán. Ma már a házaspárok többségének lehetősége van két gyermek nevelésére. Az egy gyermek politika teljes eltörlésének híre újra és újra felbukkan a kínai sajtóban, a jogszabály revíziója az évtized közepén várható.

A további lazítás mellett a kormány a nyugdíjkorhatár kitolásával szeretne "időt nyerni". A tervek szerint a nőknek a jövőben 55 helyett 60 éves, a férfiaknak 60 helyett 65 éves kortól járna nyugdíj. Egy augusztusi, több mint 25 ezer fő bevonásával készült internetes közvélemény-kutatás ugyanakkor rámutatott: a tervet a válaszadók több mint 95 százaléka ellenzi, irracionálisan magasnak nevezve a tervezett korhatárokat. Mint kifejtették, fizikailag nem lennének képesek ilyen sok éven át dolgozni. A rendszer viszont mindenképpen reformra szorul - figyelmeztettek szeptember elején a pekingi Csinghua Egyetem kutatói. Míg ma hét munkaképes korú tart el egy nyugdíjast, 2035-ig ez az arány 2:1-re csökkenhet, ami óriási terhet róna a fiatalokra - fogalmaztak a szakértők. Szintén segítene a kínai vízumpolitika enyhítése, a mostaninál több külföldi dolgozó beengedése az országba. Ennek lazítása igen kis lépésekkel ugyan, de megkezdődött, nagyon nagy változás egyelőre nem várható.

Az elöregedő lakosságot érintő problémákra keresett megoldási utak több szempontból sem kielégítőek. Egyrészt a nyugdíjkorhatár kitolása csak rövidtávú enyhülést hozna a munkaerő-piacon, hosszú távon ott továbbra is hiány fenyeget. Az egy gyermek politika eltörlése szintén nem garantál megoldást, a statisztikák szerint ugyanis ma a fiatal házaspárok többsége előnyben részesíti az egy gyermekes családmodellt, és ha tehetné, akkor sem vállalna több utódot.

A kérdés megoldására gyorsan kell válaszokat keresni, azok bevezetése és valós hatása ugyanis további éveket vehet igénybe - írták tanulmányukban a Csinghua professzorai. A kihívást így a márciusban hatalomra lépő Hszi Csin-ping elnöknek és társainak kell kezelnie, az egyik legégetőbbként a rájuk háruló problémák sorában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.