Európában a párok kb. 12-16 %-a mondható meddőnek

Mi okozza a meddőséget?

A meddőségnek számos oka ismeretes, melyeknek hátterében szervi vagy lelki bajok húzódhatnak meg.

2008.07.14 13:56National Geographic

Régen a gyermektelenségért általában csak a nőket okolták, bizonyos népcsoportokban a férj elhagyhatta ilyen esetben a feleségét (fordítva nem). Létezik-e arra vonatkozó statisztika, hogy a gyermektelenség hány százalékban jelentkezik a nő vagy férfi hibája miatt, valamint mekkora hányadot képvisel az összes eseten belül az, hogy két egyébként teljesen egészséges párnak egymástól nem lehet gyereke.” 

A meddőségnek számos oka ismeretes, melyeknek hátterében szervi vagy lelki bajok húzódhatnak meg. Európai viszonylatban a párok hozzávetőlegesen 12-16 %-a mondható meddőnek. A statisztikai adatok tanúsága szerint az esetek 50 %-ban tisztán női okokat találunk, 30 %-ban a férfinél keresendő a baj, míg az esetek kb. 20 %-ban ezek kombinációja fordul elő.
 
A nők esetében a petefészek elváltozásai, a petevezeték elzáródása vagy hiánya, különböző gyulladások, valamint hormonális eltérések fordulnak elő leggyakrabban, míg a férfi meddőség elsősorban a hímivarsejtek alaki vagy számbéli rendellenességére, esetleg azok teljes hiányára, továbbá a férfi nemi szervek (herék, mellékherék, ondóvezeték, prosztata, stb.) akár fertőzéses gyulladásaira, kóros elváltozásaira, az erekció zavarára vezethetők vissza.
 
A testi, szervi okok mellett azonban el kell különítenünk ún. pszichogén, illetve pszichoszociális faktorokat is, melyek önmagukban is okozhatnak meddőséget. Régi megfigyelés, hogy a pszichés stressz jelentős előmozdítója lehet a meddőség kialakulásának. Ennek okai között szerepelhet a görcsös megfelelni akarás, a kóros pszichoszexuális fejlődés, de különböző félelmek és gátlások jelenléte is. Háborúk, természeti katasztrófák esetén például sok nőnek elmarad a havi ciklusa. 

A korán elkezdett testi-pszichikai terhelés, mint például az aktív sportolás akár 2-3 évvel is kitolhatja az első menstruáció időpontját. A rossz szociális körülmények, az alultápláltság vagy éppen az erőltetett fogyókúrák, pszichés táplálkozási zavarok (anorexia nervosa) sok esetben vezetnek a havi ciklus rendellenességéhez, végső soron meddőséghez. Ritka esetben előfordulhat az is, hogy két egyébként egészséges felnőttnek nem lehet közös gyermeke.
 
Ez általában immunológiai eredetű probléma, mely során a nő hüvelyi traktusa immunológiai reakcióba lép az ondó (és nem a spermiumuok) egyes alkotórészeivel. Bizonyos esetekben persze valamilyen genetikai inkompatibilitás is útjában állhat a megtermékenyítés folyamatának és az embrió kifejlődésének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.