Ivás nélkül depi

Depressziót okozhat, ha felhagyunk az ivással

Egy új tanulmány felfedte, hogy az alkoholfogyasztás beszüntetése káros lehet a lelki egészségre.

2008.07.14 12:55medipress.hu

A Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem Alkoholtanulmányi Központjában egereken kísérleteztek. Az állatok önként fogyasztottak alkoholt 28 napon át, mikor azonban az alkoholt megvonták tőlük, és az kiürült a szervezetükből, rossz kedvük lett. Ennek alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az ivást abbahagyó emberek, még azok is, akik csak csekély mértékben fogyasztottak alkoholt, lehangoltak lesznek azután, hogy az alkohol kiürül a szervezetükből.

A jelentés arról nem tesz említést, hogy mennyi ideig tarthat a depresszió, de úgy vélik, hogy a háttérben az agy lelassult idegi átvivőanyag termelése áll, mely fontos a tanulás és memória szempontjából, és valószínűleg befolyásolja a kedélyállapotot is.

A tudósok azt találták, hogy az ivás abbahagyását követő 14 napban antidepresszánsok szedésével szinten tartható a neurontermelés, kordában tartható a depresszió. A cikk a Neuropsychopharmacology folyóiratban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.