Példaértékű reform

Veszprém az esélyes a közép-dunántúli onkológiai centrum létesítésére

A Közép-Dunántúlon nincs onkológiai centrum, s mivel Veszprém nevesítetten szerepel a rákellenes programban régiós központként, egy jó pályázattal komoly esélye van a regionális onkológiai centrum megépítésére - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön Veszprémben.

2008.07.10 19:11MTI

A pályázatot július végéig kiírja a tárca és év végéig az eredményt is kihirdetik - közölte a sajtótájékoztatón a miniszter, megjegyezve, hogy pályázati támogatásként mintegy hétmilliárd forint áll rendelkezésre. Ebből az összegből egy onkológiai centrumnak meg kell épülnie (a veszprémi centrum beruházási összegét 3 milliárd forintra tervezték), a többi pénzt eszköz- és műszerfejlesztésekre, kemoterápiás kezelések alkalmazására és egyes centrumokban az onkológiai sebészet feltételeinek a megteremtésére fordítják - hangsúlyozta Székely Tamás. 

A szaktárca vezetője "vis maior helyzetnek" nevezte, hogy Veszprémben mindmáig nem épülhetett meg az onkológiai centrum. A régióban a sugárkezelési ellátásban "gondok lehetnek", s a veszprémi Csolnoky Ferenc Megyei Kórház bizonyára "sikerrel tud majd pályázni" - vélekedett. Székely Tamás példaértékűnek nevezte a veszprémi kórházban végrehajtott reformot, az intézményi összevonásokat és a szakmai feladatok összehangolását.
 
Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés fideszes elnöke emlékeztetett arra: 2005-ben bejelentette az akkori egészségügyi miniszter, hogy Veszprémben lesz a régió onkológiai centruma. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek sok bizonytalansága és az ígérgetések miatt a jövő heti megyegyűlésre olyan előterjesztést készítettek el, amely szerint "külső közreműködő", azaz magánbefektető társaság segítségével valósítják meg az onkológiai centrumot.
 
Hozzátette ugyanakkor, hogy a miniszterrel történt beszélgetés és Székely Tamás mostani közlése nyomán ezt az előterjesztést visszavonja. A megyegyűlés elnöke rámutatott arra: a Veszprémben létesítendő regionális rákgyógyító centrum szerepel az Új Magyarország Fejlesztési Terv projektjei között, a rákellenes programban is, sőt 2006-ban már kihirdették az Egészségügyi Közlönyben is, csak éppen a pályázat kiírása késett. 

Lasztovicza Jenő közlése szerint a megye biztosítani tudja a beruházáshoz a szükséges önrészt, de ennek a konkrét összegét csak akkor tudják meghatározni, ha ismertté válik a részletes pályázati kiírás. Megjegyezte, hogy a projekt előkészítésére eddig már elköltöttek 150 millió forintot. Rácz Jenő, a veszprémi megyei kórház főigazgatója az MTI-nek elmondta: ha a pályázaton nyernek, amire szerinte komoly esélyük van, akkor jövő tavasszal megkezdődhetnek a háromszintes onkológiai centrum építési munkálatai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.