Cseh tudósoktól

Gyors, pénztárcakímélő módszer az influenza felismerésére

Gyors és pénztárcakímélő módszert fedeztek fel az influenza felismerésére cseh tudósok. Kvantumpontokkal, azaz mesterségesen előállított, nanoméretű kristályokkal ellátott szűrőpapír mutatja ki a kórokozó jelenlétét.

2013.07.01 15:02MTI

Az új módszer, amelyet 2014-től lehet alkalmazni, a brnói Mendel Egyetem és a Közép-Európai Műszaki Intézet (CEITEC) együttműködésének eredménye. Denisa Ranochova, az egyetem Technológiaátadási Központjának munkatársa elmondta, hogy a kutatók kérelmezték az influenzateszt szabadalmát, és jelenleg partnert keresnek, hogy megkezdhessék a piaci forgalmazást. 

"Éveken keresztül sokféle módszert vizsgáltunk, amellyel azonosítani lehet az influenza vírusait. Idén jöttünk csak rá, hogyan lehet kvantumpontokkal segítségével kiválasztani őket" - magyarázta Rene Kizek, a kutatócsoport vezetője. A tudósok kadmium-szulfidot használtak, mely ultraibolya fényben világít. A csoport egy másik kutatója, Vojtech Adam hozzátette, a módszer nagy előnye a gyorsaság, amellyel az orr vagy a garat váladékából kimutatható a vírus jelenléte. 

A teszt pár percet vesz igénybe, mint a terhességi tesztek, míg jelenleg erre szakosodott laboratóriumokban több napig tartó eljárással érik el ugyanezt az eredményt. Különösen kedvező lehet az új módszer tömeges fertőzések és veszélyes járványok idején. A kutatók elmondták: a kvantumpontokkal ellátott szűrőpapírt és ultraibolya fényű zseblámpát tartalmazó tesztet gyógyszertárakban és szupermarketekben lehet majd kapni. Bárki otthon is elvégezheti a vizsgálatot. 

A kutatócsoport további célja, hogy a teszt segítségével azonosítani lehessen az influenzavírus típusait is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.