Csak óvatosan a tofuval

A sok tofu memóriazavarokat okozhat

Azok, akik sok szójából készült terméket fogyasztanak, beleértve a tofut és egyéb ételt, lehet, hogy nagyobb mértékben teszik ki magukat a memóriazavar veszélyének.

2008.07.08 18:58medipress.hu

Loughboroughi és oxfordi tudósok az Alzheimer-betegség Kutatási Érdekszövetség támogatásával indonéz kollégákkal együttműködve vizsgálták a magas szójafogyasztás hatásait 719 idős indonéziai emberen, Jáva városi és vidéki részein. A kutatás eredményeit később fogják publikálni a Dementias and Geriatric Cognitive Disorders folyóiratban. A tanulmány részletesen beszámol majd arról, hogy a sok tofu rontja az emlékezőtehetséget, különösen a 68 év feletti korosztály körében.

A kutatás vezetője, Eef Hogevorst professzor, a Loughborough Egyetem munkatársa elmondta: “A szójafogyasztás egyre növekszik nyugaton, gyakran egyfajta szupertáplálékként tüntetik fel. A szója gazdag fitoösztorgénben, de még nem tiszta, milyen hatást is gyakorolnak az idősebbek agyára. A vegyület az ösztrogénhez hasonló, mely a fiatalok és középkorúak esetén biztosíthatja az idegek védelmét, de a 65 éven felüliek esetében fokozhatja az elbutulás veszélyét.”

Rendkívül érdekes ugyanakkor, hogy a szója erjesztésével előállított tempe ezzel szemben javítja az emlékezőképességet. Hogervorst professzor szerint ez a tempe B9 vitamin-tartalmának köszönhető, mely köztudottan csökkenti az elbutulás kockázatát. “Lehetséges, hogy a B9 vitamin és a fitoösztrogén egyaránt magas szintje egymással karöltve véd az agyi működészavarok ellen.” Hogervorst professzor elmondta, hogy további kísérletekkel fogják megvizsgálni, hogy a B9 vitamin vagy a folsav a fitoösztrogénekkel kombinálva hogyan véd a memóriazavarok ellen időskorban.

A professzor felhívta a figyelmet arra is, hogy a tempe és a tofu hatása a jávai idősekre gyakorolta a leglátványosabb hatást, azt azonban még nem tudni, milyen eredmények születnének más népcsoportoknál. Egy korábbi tanulmány már felfedezte, hogy az idősebb japán származású amerikaiaknál is elbutulást okozhat a túlzott tofufogyasztás. Az Alzheimer-betegség Kutatási Érdekszövetségének vezérigazgatója, Rebecca Wood elmondta: “Ez a tanulmány segít az Alzheimer-kór megértésében. A szuperételek előnyeinek és kockázatainak feltérképezésére további vizsgálatok szükségesek. Segítséget nyújthat a megelőzés terén is. Mivel az Egyesült Királyságban több mint félmillió ember szenved a betegségtől, egyre sürgetőbb a megelőzés és kezelés lehetőségeinek feltárása.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.