Hányinger terhesség alatt - mi az oka?

Miért hánynak a várandós nők?

A terhességi hányinger és hányás oka egyelőre ismeretlen; számos kutató keresi a háttérben rejlő tényezőket. Sokáig úgy vélték, pszichés oka van, ez az elmélet azonban ma már nem állja meg a helyét.

2008.07.07 10:47National Geographic

Hányinger és hányás a várandós nők mintegy 80 százalékánál kialakul az utolsó menstruációt követő negyedik és hetedik hét között. A reggeli rosszullét e nők döntő többségénél a huszadik terhességi hétig elmúlik, csupán 10 százalékuknál marad fenn hosszabb ideig a probléma. Kétszázból egy várandós nőnél úgynevezett kóros terhességi hányás (hyperemesis gravidarum) alakul ki, mely gyakori, nagy mennyiségű hányással, fogyással, kiszáradással, a vérben lévő ionok egyensúlyának felborulásával jár.

Mi okozza?


A terhességi hányinger és hányás oka egyelőre ismeretlen; számos kutató keresi a háttérben rejlő tényezőket. Sokáig úgy vélték, pszichés oka van, ez az elmélet azonban ma már nem állja meg a helyét. Felmerült, hogy a gyomor-bélrendszer zavarai idézhetik elő a rosszulléteket. Egy vizsgálatban nem várandós nőknek progeszteront (a várandósság kezdetén nagy mennyiségben termelődő hormon) adtak, és megfigyelték, hogy a szer hatására a nők gyomrának mozgása renyhébbé vált, ami hányingert és hányást idézett elő.

Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a várandós nőkben a gyomor mozgásait vezérlő elektromos ritmus válik rendellenessé. (A gyomor-bélrendszer mozgása azért fontos, mert a táplálék ezáltal továbbítódik. Ha nem megfelelő a mozgás, a feltorlódó táplálék irritálja, feszíti a gyomor és a belek falát, és ez hányingerhez, hányáshoz vezet.) Gyanúba keveredett két hormon is. Volt olyan vizsgálat, ami a humán choriogonadotrop hormon (hCG) magas szintjét hozta összefüggésbe a rosszullétekkel, míg más vizsgálatok ilyen kapcsolatot nem találtak.

Egyes kutatások szerint a magas ösztrogénszintű várandós nőknél alakul ki hányás, míg ezt más vizsgálatok cáfolták. Végül egy érdekes tanulmány rámutatott, hogy a Helicobacter pylori nevű, a gyomor- és nyombélfekély hátterében gyakran kimutatható baktérium is fontos szerepet játszhat a reggeli rosszullétekben. A kutatók igazolták, hogy a hányós várandósok 61,8 százalékának szervezetében jelen van a baktérium, míg a nem hányós nőknél ez az arány csak 27,6 százalék volt.

Hogyan kezelhető?


A terhességi hányást és hányingert első körben étrendmódosítással szokták kezelni. A gyakori, kis mennyiségű étkezés, valamint a hányingert kiváltó illatú és állagú ételek, italok kerülése alapvető fontosságú. Általában magas szénhidrát-tartalmú, zsírszegény ételek javasoltak. A reggeli órákban általában a sós ételeket (pl. sós keksz, chips) és a savanykás, fanyar italokat (limonádé) viselik jobban az állapotos nők. Régi tapasztalat, hogy a gyömbér enyhíti a terhességi hányingert, ezt tudományos kutatás is alátámasztotta.

A gyömbér fogyasztható önmagában, tea, befőtt, üdítőital és kapszula formájában is. Az egyéb gyógymódok között szerepel az akupresszúra, a pszichés, érzelmi támogatás, illetve súlyosabb esetekben a gyógyszeres kezelés. Kezelhetetlen, kóros terhességi hányás esetén utolsó lehetőségként a folyamatos infúziós terápia és a mesterséges táplálás is szóba jön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.