Az idősebbek kevésbé használnak óvszert

Az idősebbek is fogékonyak a szexuális úton terjedő betegségekre

Angol kutatók egy csoportja megállapította, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések aránya a 45 év feletti korosztályban az elmúlt 10 évben megduplázódott. Az Egészségvédelmi Ügynökség Nyugat-Középföldi Hivatalának jelentése a BMJ Sexually Transmitted Diseases c. lapban jelentek meg.

2008.07.03 09:41medipress.hu

Az idősebb generációk nemi egészségének kutatása nem bevált gyakorlat egy olyan világban, ahol a szexuális szokásokra és viselkedésre irányuló felmérések csaknem kizárólag a fiatalokra koncentrálnak. Hogy megtörjék ezt az irányt, tudósok egy 8 éves időtartam alatt elemezték 19 nemibetegségekkel foglalkozó klinika adatait. Az eredmények azt mutatták, hogy a 45 év feletti korosztály körében a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség a genitális szemölcs, második helyet pedig a herpesz foglalja el. 

A vizsgálat fő célja annak összehasonlítása volt, hogy hogyan változott a fertőzések megjelenések gyakorisága az évek folyamán. Kiderült, hogy a chlamydiás, szemölcsös, kankós és szifiliszes esetek száma drámai mértékben emelkedett. 1996-ban a szexuális úton történt fertőzések összesített aránya 100 000 főből 16,7 % volt, és ez az arány 2003-ra 36,6 %-ra nőtt. A kutatás nyolc éve alatt a 45 év felettiek körében diagnosztizált megbetegedések száma 127 százalékkal nőtt, a fiatalabb korosztálynál mért 97 %-hoz képest. 

Ennek egyik oka a szakértők szerint az lehet, hogy az idősebbek, mivel kevésbé használnak óvszert, fogékonyabbak lehetnek a szexuális úton terjedő betegségekre. A trend megállításának érdekében célirányos programokra lenne szükség, melyek tartalmazzák a diagnosztizálásra, kezelésre, és a korhoz igazított oktatási anyagok biztosítására irányuló stratégiákat egyaránt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.