A betegség influenza-szerű tünetekkel is jár

Egzotikus betegségek: sárgaláz

A sárgaláz vírusa Afrikában és Dél-Amerikában terjedt el, elsősorban mezőgazdasági, illetve erdős területeken. A betegség nem ritkán halálos kimenetelű.

2008.06.30 08:26WEBbeteg

A betegség influenza-szerű tünetekkel, lázzal, súlyos májgyulladással és vérzésekkel jár. A kórokozó szúnyogcsípés során terjed emberről emberre. A sárgaláz vírusa Afrikában és Dél-Amerikában terjedt el, elsősorban mezőgazdasági, illetve erdős területeken.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által előírt országokba való utazáskor megkövetelik a sárgaláz elleni védőoltást és ennek igazolását kétnyelvű oltási könyvben. Sárgaláz elleni védőoltást Magyarországon csak a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóhelyén végeznek (1097 Budapest, Gyáli u. 5-7.). 

A sárgaláz tünetei és kezelése
 
A betegség 3-5 napos lappangás után kezdődik magas lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal. A beteg feltűnően kerüli az erős fényt (napfény, neoncső). A betegség előrehaladása során máj-, és vesegyulladás alakulhat ki. Ekkor a betegnél sárgaság, vérhányás, véres széklet, vérvizelés, az orr-, és a száj vérzése jelentkezhet, majd fokozatosan elveszti a külvilággal való kapcsolatát, kómába esik. Nem ritka a halálos kimenetel sem. 

A betegség megelőzésére rendelkezésre áll védőoltás, melyet a fertőzött területekre utazóknak nemcsak célszerű, de kötelező is beadatniuk. Az oltóanyag teljes védettséget nyújt a sárgaláz vírusa ellen a beadástól számított 10 éven keresztül. 

A vírust magát elölő anyaggal nem rendelkezünk. A kezelés során folyékony, könnyen nyelhető és emészthető, magas kalóriatartalmú ételeket alkalmaznak, melyet szükség esetén infúzióban adott só-, és cukoroldatokkal egészítenek ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.