Rengeteg szén-dioxidot bocsát ki

Kína egyre jobban "befűt" magának

Kína egyre jobban "befűt" magának azzal, hogy a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója: jobban szennyezi ezzel a gázzal a légkört, mint a két utána következő kibocsátó, az Egyesült Államok és India együttvéve.

2013.04.16 00:39MTI

Emiatt egyre magasabbak Kína nappali hőmérséklet-maximumai, de még inkább éjszakai hőmérséklet-minimumai. A helyzet javulással nem kecsegtet, romlással viszont fenyeget. Kína ugyanis rohamosan növekvő mennyiségben szennyezi szén-dioxiddal a levegőt, évente 10 százalék körüli a kibocsátás növekedése. Kanadai és kínai kutatók a minap 46 év napi hőmérséklet-adatait elemezve arra jutottak, hogy a nappali maximumok 0,9 Celsius-fokkal, az éjszakai - vagy hajnali - minimumok viszont ennél is jobban, 1,7 Celsius-fokkal emelkedtek.
 
A tudósok becslései szerint az általános kínai melegedésnek 90 százalékban az emberi tevékenység, nevezetesen az üvegházhatás erősítése az oka. A jelenségben a gázok mezőnyéből toronymagasan a szén-dioxidé a főszerep. Kína energiaszükségletét 70 százalékban szénből elégíti ki. 

A közlekedésben is hatalmas változások történtek Kínában az utóbbi évtizedekben, Peking például már nem a biciklik fellegvára, az utakat autók uralják. Emiatt rosszabbodik a levegő minősége, az eget nemigen látni a kínai fővárosban. Az üvegházhatás nyáron tovább emeli a csúcshőmérsékleteket, az éji minimum pedig egyre kevésbé elég hűs a felfrissüléshez. 

A lakosság mind nagyobb része vásárol légkondicionáló berendezéseket, amelyeket villany működtet, az áramot pedig szénüzemű hőerőművek adják - így a kör nemcsak bezárul, hanem egyenesen spirállá mélyül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.