Parlagfűért virág és allergiavizsgálat

A parlagfű pollenje az egyik legagresszívebb allergénünk

A parlagfű virágzási ideje július közepétől az első fagyig tart. A növény fejlődése azonban már hónapokkal korábban, március végén megindul a talajban megbúvó magvakból.

2008.06.24 13:07orvostkeresek.hu

Indul a debreceni Parlagfűgyűjtési akció! A résztvevők a beszállított gyomnövényért cserébe cserepes virágot kapnak, valamint a Budai Allergiaközpontban kedvezményesen vehetnek részt allergiavizsgálaton. 

A parlagfű virágzási ideje július közepétől az első fagyig tart. A növény fejlődése azonban már hónapokkal korábban, március végén megindul a talajban megbúvó magvakból. A virágpor szóródásának túlnyomó része július végén és augusztus hónapban történik meg, majd ezt követően kisebb mennyiségben egészen a fagyok beálltáig állandóan tart. A parlagfű levelei jellegzetesen szeldelt formájúak, színük sötétzöld, fonákjuk szürkészöld. 

A színén és a fonákján is sűrűn szőrözöttek. A parlagfű magassága és sűrűsége szintén nagyon változatos. A kifejlett növény a 150 cm-t is meghaladhatja a kukorica- vagy napraforgótáblákban. Központi, egyenes szár adja a tartó vázát, amelyből az oldalhajtások sűrűn ágaznak el. A talajhoz közeli néhány cm-en 2-3 elágazása is van. A parlagfű pollenje amellett, hogy hatalmas mennyiségben szóródik a levegőben, az egyik legagresszívebb allergénünk.
 
Két fő allergént és több közepes vagy kisebb méretű allergént tartalmaz. Légúti nyálkahártyára kerülve azonnal reakcióra készteti azt. Az általa okozott allergia elsősorban szénanáthás és asztmás tüneteket okoz. Mindazonáltal előfordulhatnak ekcémás tünetek is. A kezelés legelső lépése a problémát okozó allergén megtalálása, a szervezet állapotának felmérése, a részletes allergiavizsgálat és allergiateszt. A allergén ismeretében hatékony kezelési módok az antihisztaminok (szájon át szedve, orr spray formában) és a szteroidok (orrspray, inhalációs és injekció formában). 

Ezeket egészíthetik ki a pollencsapdaként működő orrkenőcsök, ideiglenesen a tünetek csökkentése érdekében használható orrnyálkahártya-lohasztó sprayk, asztmában hörgőtágítók. Az elmúlt pár év világraszóló magyar felfedezése, a Rhinolight szintén igen hatékonyan alkalmazható a szénanáthás tünetek csökkentésére. Szisztémás mellékhatástól mentesen képes mérsékelni, megszüntetni az orrviszketést, orrfolyást, tüsszögést, mondta el dr. Gönczi Zsuzsanna, allergológus, klinikai immunológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A hagyományos európai orvoslás mellett jelentős eredmények érhetőek el az ősi kínai gyógymódokkal, a homeopátiával és az akupunktúrával is.

Debreceni Kistérségi Intézete parlagfű-mentesítési hetet szervez Debrecen város lakossága számára 2008. június 23-27. között. 

Átvételi helyek:
 Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Ház, Debrecen Szabó Kálmán u. 68.
 tel: 52/535-166 

Józsai Közösségi Ház, Debrecen-Józsa Bocskai u. 37. 
tel: 52/ 386-137
 
Átvételi időpont: 
2008. június 23-27. 

15-18 óra Mindkét átvételi helyen június 20-tól zsákokat kérhetnek az akció résztvevői, akik cserepes virágot kapnak a beszállított gyomnövényért cserébe. 

A kedvezményes allergiavizsgálatról az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet
: Budai Allergiaközpont 
www.allergiakozpont.hu 
info@allergiakozpont.hu

Tel.: 06 30 6319309

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.