Ha elég volt a szexből...

Mi öli meg a szexet?

A helyzet ismerős lehet: a férfi végigsimítja a nő testét, és félreérthetetlenül hozzásimul. Mire a nő: "Ezzel azt akarod mondani, hogy már megint...?!"

2009.02.17 07:13ideal.hu

Bármilyen meglepő, egyre több fiatal ismeri be, hogy bizony egy-két hónap is eltelhet az életéből szex nélkül. A szakrendelők adatai is azt tükrözik, hogy a szexuális problémákkal küzdő páciensek száma emelkedik, érdekes módon éppen a húszas éveik közepén járó generáció körében. Kihalóban lenne a vágy és a szenvedély?

Megfosztva örömünktől, vágyainktól!

Szakértők szerint a pornófilmek, a beszélgetőműsorok, a "szaklapok", valamint az internet elnyomják természetes szexuális vágyainkat. Sokakban kisebbségi érzést kelt, ha szünet nélkül az a téma, milyen nagynak kell lennie a férfi "legféltettebb" testrészének, vagy a nő mellének, valamint milyen gyakran "kell" szexuális életet élni, s délelőtt 10 órakor éppen milyen pozícióban a legelőnyösebb. Ha egy témát ízekre szednek, és túlbeszélnek, az elveszti varázsát, intimitását, s az élet talán legszebb része szürkül el, szinte a fogyasztás szintjére degradálva azt. A leplezetlen testmutogatás a szexuális vágy csökkenését eredményezi. Az egészségesen érző és gondolkodó emberek körében is megfigyelhető ez, függetlenül attól, hogy ők egyébként igyekszenek elhatárolódni az állandó teljesítménykényszertől.

Az erősebb nem leblokkol

A nap mint nap látottak-hallottak egyfajta ellenreakciót szülnek. Egyre többen utasítják el az ellaposodott, a fogyasztás szintjére süllyesztett pornográfiát, s mind többen adnak előnyt a romantikának a médiákból áradó "multiorgazmus"-t sugalló műsorokkal szemben. Ez olyan, mintha egy éhezőt vagy egy fogyókúrázót odaültetnének egy mindenféle földi jóval gusztusosan telerakott asztal mellé. A pszichiáter aszkézist tanácsol mind az étkezésben, mind a szexben. (És akkor még nem beszéltünk arról a szorongásról, mely abból adódik, hogy sem a férfi, sem a nő nem képes megfelelni a médiák által bemutatott ideáloknak, szexuális teljesítménynormáknak.)

Ismét előtérben a romantika!

Paradox módon az említett negatív jelenségek éppen azzal kezdődtek, hogy a fogamzásgátlók megjelenésével szexuális életünk sokkal szabadabbá vált, hiszen az emberiség történelme folyamán először vált el egymástól a szex és az utódnemzés. Ám az örömbe üröm is vegyült! Sokan kezdtek aggódni amiatt, hogy a teljesítményközpontú társadalomban nem fognak megfelelni a szexuális elvárásoknak, a szexuális partnerek gyakori váltakozásával párhuzamosan pedig megjelentek korunk fenyegető szexuális betegségei. Talán ez a trend - ami a monogámia irányába mutat - kínál újfajta esélyt a romantikának. A hűség az egészség szempontjából "megtérülő befektetés": az egymáshoz szokott, harmóniában élő pároknak ritkán adódnak szexuális problémái, s esetükben a szexuális eredetű betegségek is nagyon ritkák.

Mi öli meg a szexet?

Teljesítménykényszer az ágyban: a legfontosabb az, hogy az együttlét mindkét fél számára örömet és kielégülést okozzon! Egyszeri, csodálatos szerelmi találkozó legyen, mely a szívet-lelket-érzékeket és érzelmeket érinti, s ez sokkal fontosabb, mint az akrobatikus gyakorlatokkal tűzdelt aktus.

A férfiak elbizonytalanítása: azok a nők, akik férfiakra jellemző viselkedés szerint párjuk hátsó felét fogdossák és ütögetik, sokkal inkább agressziót váltanak ki
az erősebb nemből, mint erotikus érzéseket.
A megalázó szexualitás: ami nem a boldogság forrása, hanem pusztán az orgazmusra koncentrál. Évszázadokon keresztül a férfi dominanciáját tükrözte, s a tendencia megfordulni látszik, ahogy a nők elférfiasodnak.
Mindent szabad, nincs tabu: ez éppen a szerelem fűszerét, a titokzatosságot öli meg.
AIDS: a partnereiket sűrűn váltogatók esetében nemegyszer kiderült, hogy a szexuális életük zavarainak hátterében gyakran bújik meg az AIDS-től, a hepatitisztől vagy egyéb, szexuális úton terjedő betegségtől való félelem.
Depresszió, feszültségek
Stressz: tipikusan nem csökkenti a vágyat, ugyanakkor sokan inkább a stresszre fogják kedvetlenségüket; a munkába menekülnek, elfojtva magukban a külvilág által felállított szexuális teljesítménynormáktól való félelmüket. A leginkább érintettek: az egyedül élő férfiak és a régen házasságban élő nők és férfiak.

Vágyhozó teendők

Szabaduljunk meg a média sugallta szexuális teljesítménykényszertől! Senkihez és semmihez se hasonlítgassuk magunkat! Forduljunk ismét partnerünk felé! Fedezzük fel őt újra a fejétől a lábujjáig, és közben figyeljünk arra, mi okoz mindkettőnknek örömet! Ez sokszor minden pornóműsornál izgatóbb lehet. Próbáljuk meg felszámolni a belső és külső rendetlenséget! Otthonunkban teremtsünk meghitt légkört, kapcsolatunkban szeretetteljesen és gyengéden forduljunk a másik felé! Csakis a jó közérzet és hangulat légkörében virágzik a szerelem!

Rendezzünk intim, meghitt, gyertyafényes vacsorákat! Ne takarékoskodjunk a bókokkal, hisz azok ösztönzőek! Lepjük meg a másikat csábos fehérneműkkel! Beszéljünk legtitkosabb vágyainkról! Utazzunk el egy hétvégére Velencébe, a szerelmesek városába! Esetleges szexuális problémák - erekciós panaszok, szexuális kedvetlenség - esetén ne szégyelljünk felkeresni szakembert! A következő pontokat szakember segítségével érdemes átgondolni, s egyúttal az életstratégiát újfajta alapokra helyezni.

"Szoftverprogram"

• A szexuális zavarok egészen a gyermekkora nyúlhatnak vissza. Ezért vizsgálni kell a gyermekkori kommunikáció kezdeteit, milyen volt a kapcsolat a szülőkkel, a családban a beszédstílus, az érintett elmondhatta-e véleményét, meghallgatták-e, odafigyeltek-e rá, kialakult-e bizalmi légkör a szülőkkel!?
• Milyen volt a kapcsolat az ellentétes nemű szülővel?
• Volt-e válás a családban, s ha igen, milyen volt a viszony a mostohaszülővel?
• Volt-e traumatikus élmény - pl. a szülők szexuális életének megfigyelése, ami ijesztő lehet egy kisgyermeknek.
• Milyenek voltak a kapcsolatok az óvodában, iskolában?

"Hardverprogram"

• A kedvetlenség oka lehet a nem optimális folyadékfogyasztás is.
• A kiegyensúlyozott szerelmi élet egyik előfeltétele a megfelelő légzés.
• Nagyon fontosak a különféle lazítógyakorlatok, pl. autogén tréning, meditáció, relaxációs fürdő, masszázs.
• A sportolás lazít, és méregtelenít.
• A rendszeres szaunázás segíti a szervezet öntisztulását.

Szex időskorban

A fiatalok csökkenést mutató szexuális kedvével ellentétben az idősebbek mintha újra felfedeznék a testi szerelem szépségeit. Sokan számolnak be arról, hogy a szex sohasem sejtett élvezeteket okoz nekik. Ez talán azzal hozható összefüggésbe, hogy napjainkra számos tabu eltűnt, másrészt az idősebb generáció egyre öntudatosabb és egészségesebb. Hála istennek, megszűnt az a szemlélet, hogy 50 éven túl a szex már nem tartozik a mindennapi élethez. A szakemberek szerint helytelen szemlélet, hogy időskorban az érzéki vágyak, az örömszerzés lehetőségei megfogyatkoznának. Egy szerető társ jelenléte az időskori szex legfontosabb feltétele.

Fontos! Az orvostudomány mai álláspontja szerint az együttlétre való képesség és a szexualitás a halálig lehetséges. Vizsgálatok kimutatták, hogy 60 év felett a férfiak 93%-a, a nők 70%-a szexuálisan aktívnak vallja magát. 70 év felett ez az arányszám még mindig 79-65%. A szerelem fiatalon tart, aki szexuálisan aktív, jobban és tovább él!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.