Biológiai fegyvernek kiváló

Nyúlvadászattól kapott halálos kórt két férfi?

Két férfi került hétfőn kórházba tularémia miatt Amerikában. Noha a betegség rágcsálóknál gyakori, embernél viszonylag ritka, ha nem kezelik, halálos.

2013.02.26 09:15ma.hu

Két férfi került kórházba nyúlpestis miatt hétfőn Észak-Karolinában - adott ki magasfokú figyelmeztetést a katasztrófavédelmi hatóság. A többnyire halálos kórt - a nyúlpestist - a szakemberek szerint vadászat közben kaphatták el.

A tularémia (a Francisella tularensis baktérium által okozott) olyan fertőző betegség, mely főként rágcsálókban és a mezei nyúlban jellemző, de olykor az emberre is átterjed – mivel igen virulens. Ennek köszönhetően aeroszol formában is jól terjed, így biológiai fegyverek potenciális hatóanyagaként is jelentős. Ha nem kezelik, halálos is lehet.

Tünetei: láz, izületi és izomproblémák, bőrkiütés, hányás, izzadás, tömegcsökkenés, de akár tüdőgyulladás is megjelenhet.

Marilyn Haskell, az Észak-karolinai népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálat járványkutatója szerint tularémia esetén iszonyatosan rosszul érzi magát az ember. „Antibiotikumokkal jól kezelhető fertőzésről van szó, jelenleg mindkét betegünk jobban van” – mondta a Wilson Times-nak.

A szakember szerint nem csak nyulaktól, hanem mókusoktól, borztól, hódtól is elkapható. „Elég csak egy fertőzött szúnyog vagy kullancs csípése, esetleg a nem kellően hőkezelt nyúlhús, és elkaphatjuk a betegséget.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.