Király-kisasszonyokat gyógyító lengyel eledelek

Cékla vargányával, vodka bölényfűvel, rozskenyérleves kolbásszal

A jószomszédság sosem volt erősségünk. Háborúztunk mi már némettel, labanccal, törökkel, horváttal és orosszal. Kivételt csak egy szomszédunk jelentett, Lengyelország. Már amíg a szomszédunk volt.

2008.06.20 11:40ZONA

Azóta inkább csak testi-lelki jó barátainknak nevezhetjük őket, akikkel annyi sanyarúság után együtt isszuk borunkat. De mit együnk velük, pláne, amikor náluk járunk? 

Ha a régi magyar–lengyel határ felől toppanunk be Lengyelországba, Malopolska régióba jutunk, és egy órán belül a középkori Európa egyik gyöngyszemében, Krakkóban találjuk magunkat. A belváros sokat megőrzött több száz év hangulatából és receptjeiből. Ehetünk előkelően az 1364 óta étteremként működő Wierzynekben a főtéren, de ropogtathatunk a volt piac mellett sétálva mákos perecet (precelek krakowski), majszolhatunk nagy, kerek, krémtúrós kalácsot (kolacz jodlownicki), törhetünk a tradicionális recept alapján készülő, eredetileg több mint tíz kilós félbarna kenyerből (chleb pradnicki), a kiváló környékbeli kolbászokból (kielbasa lisiecka) nagy falatokat harapva hozzá. 

Aki pedig a Kazimierz negyedbe sétál el, a hangulatos kis éttermekben remek, tradicionális zsidó menüket is végigehet. Érdemes kirándulást tenni a délre eső hegyekbe vagy tovább Zakopane felé, hogy a pásztorok kézzel készített remekeit helyben kóstolhassuk meg. Az eredetileg csak juhtejből (ma már inkább negyven százalékban tehén- és hatvan százalékban juhtejből) készülő, focilabda méretű, friss, fehér sajt a bunc (bundz), a szinte csípős juhtúró (bryndza podhalanska) és a sós vízzel és füstöléssel tartósított, öklömnyi, mustársárga sajt, az oscypek a favorit. 


Ez utóbbit kisebb kenyérke, kacsa, bárány vagy juh formában is készítik a gyerekek nagy örömére (redykolka). Igazi felnőtt tartalommal bírnak viszont a déli megyékben párlódó szilvapálinkák (sliwowica lacka, sliwowica wyborna). Megterem ugyan a szőlő Lengyelországban, és bort is csiholnak belőle, világszínvonalút mégis inkább a vodkák terén alkotnak északi barátaink. Készítését valószínűleg az oroszoktól tanulták (mint néhány ételét is), de sokak szerint mára megelőzték mestereiket.
 
A családi körben készülő málnás (malinóweczka) mellett az igazi sztár a bölényfűvel ízesített (Zubrowka) vodka, de nem feledkezhetünk meg a lengyel–francia koprodukcióban készülő és a nyugat-európai bárok vezető italaként számon tartott Belvedere vodkáról sem (tiszta, cytrus és pomarancza ízben). Ezek persze már inkább az ország középső régiójában, Varsó környékén készülnek, ahol megfelelő mennyiségű és minőségű gabona áll rendelkezésre.


Aki a lengyel fővárosban csúcsgasztronómiára vágyik elfogadható árakon, az válassza az Absynt éttermet, de ott inkább csak franciás falatokat ehet. A Dom Polskiban és az U Fukierában viszont terítékre kerülhetnek a lengyel gasztronómia legfőbb fogásai előkelő köntösben. Persze az egyszerűbb, pénztárcakímélő éttermekben is választhatunk a híres savanykás levesekből: rozsból készülő kolbászos (zurek z kielbasa), a nyári melegben csodásan hűsítő, uborkás, retkes, tejfölös és kapros (chlodnik) vagy a nagy klasszikus, a céklás, vargányás és fokhagymás kvasszal ízesített (barszcz). 

Kiváló minőségű tengeri és édesvízi halakkal is dicsekedhet az ország. A szardínia, a lazac, a lazackaviár és a rák nem hiányozhat a menükből, de igazi világhírrel a Zator vidéki ponty bír. Már a középkorban is szállítottak a lengyel királyoknak az itteni tavakból, és mind a mai napig a lehető legtermészetesebb módon, szabad mozgást biztosítva és a túletetést kerülve tartják a halakat, hogy a zsíros ízt elkerüljék. A végeredmény páratlanul ízletes, akár füstölve, akár paprikás bundában sütve, akár tejszínes-gombás mártással körítve kerül az asztalra. 

További részletek a ZÓNÁ-ban!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.