Kevés bélgáz illan el a végbélen keresztül

Puffasztók és apasztók

Ha néha kínosan elfojtandóak is, a bélgázok tulajdonképpen nem jelentenek semmilyen illetlenséget. Teljesen természetesen képződnek a gyomorban és a bélben az emésztés során. Az emésztési gázok legnagyobb részét a bélfal felveszi, innen a vér útján a tüdőbe jutnak, és a légzés során távoznak a szervezetből.

2008.06.20 09:14ideal.hu

A túlzott gázképződés, vagy a gázlebomlás zavara nagyon terhessé válhat. A nyomás- és a teltségérzet, a puffadt, feszülő has, a hangos bélmorajlások, a görcsszerű fájdalmak, valamint a szelek fokozott távozása - flatulencia - a felfúvódás - meteorizmus - jelei. Fájdalmak elsősorban akkor jelentkeznek, amikor a gázbuborékok a gyomor- és a bélfalat feszítik. 

A felfúvódás általában ártalmatlan és csak átmenetileg jelentkezik, például bizonyos élelmiszerek fogyasztása vagy egy-egy kiadós étkezés után. Ha gyakrabban szenvedünk a puffadástól, ügyeljünk arra, hogyan és mit eszünk! 

- Szánjunk időt az evésre! Aki rohan, s mindig időhiánytól hajtva eszik, könnyen sok levegőt nyel. Étkezzünk tudatosan, és figyeljünk arra is, mikor lakunk jól! Ha testünk jelzéseit figyelmen kívül hagyjuk, a teltségérzet nem várat sokat magára. 

- Kerüljük azokat az ételeket, melyek kedveznek a puffadásnak! Ide tartoznak a hüvelyesek, a káposzta, a retek, a hagyma, a szőlő, a szilva, a durva szemcsés, teljes kiőrlésű kenyér és a tömény gyümölcslevek. - 

Jegyezzük meg! Az édesség, a méz, az olajos magvak, a bogyós gyümölcsök és az alma felerősíthetik a panaszokat. Ugyanez érvényes a szénsavas innivalókra: limonádé, ásványvíz, pezsgő. A tejcukorérzékenyek a tejtermékekre is puffadással reagálnak. Figyeljük meg, milyen ételek puffasztóak számunkra!
 
- Teljes értékű táplálkozásra csak lassan álljunk át! A bélnek némi időre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon a ballasztanyagokban gazdag táplálékhoz. Ha hirtelen árasztjuk el müzlivel, teljes kiőrlésű kenyérrel és nyerskoszttal, fokozott felfúvódással reagál. A ballasztanyag-készítmények és a lenmagvak is puffaszthatnak, ha hirtelen nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. 

Fogyasszunk bőségesen olyan teljes kiőrlésű termékeket, zöldség- és gyümölcsféléket, melyeket szervezetünk jól tűr! Ezek az élelmiszerek elegendő mennyiségű emészthetetlen ballasztanyagot tartalmaznak, melyek az emésztést elősegítik, és problémamentes székletképződésről gondoskodnak. Akut panaszok esetén a legegyszerűbb azonnali elsősegély a meleg.
 
Tegyünk melegítőpalackot vagy fűthető párnát a hasunkra! Ellazít és megnyugtat. Gyengéd hasmasszázzsal támogathatjuk a jótékony hatást. Görcsszerű panaszokon speciális fájdalomcsillapítók segítenek, melyek görcsoldó adalékot tartalmaznak. Ezek a készítmények drazsék vagy kúpok formájában kaphatók.


Szélhajtó Teakeverékek és cseppek 

A szelek távozását meggyorsítandó, természetes szerekhez is folyamodhatunk: az ánizs, a kömény, az édeskömény, a koriander, a kamilla és más gyógynövények éterikus olajai csillapítják a felfúvódást és görcsoldóak. Ezen gyógynövényekből teakeverékek, instant teák vagy cseppek kaphatók a gyógyszertárakban. 

Buborékképződést gátló anyagoknak azokat nevezzük, melyek a bélben a gázbuborékokat felszámolják és a szelek távozását megkönnyítik. Az emésztőenzimek akkor segítenek, ha a teltségérzet és a felfúvódás a gyenge emésztésre vezethető vissza. 

Zavart bélmozgás 

Általában emésztést serkentőek a keserűanyagokat tartalmazó készítmények. Ezek a gyomorsavtermelést serkentik. Ilyen például az üröm, a narancshéj, az ezerjófű, a vidrafű vagy a tárnicsgyökér kivonata. Ha az orvos megállapította, hogy a felfúvódás és a teltségérzet gyenge vagy koordinálatlan gyomor-bél mozgásokra vezethető vissza, speciális gyógyszert írhat fel, ami erősíti a gyomor és a bél saját mozgását. 

Ezáltal a béltartalom folyamatosan halad és emésztődik. Bizonyos esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha például olyan erős puffadástól szenvedünk, aminek az oka nem ismerhető fel egyértelműen, vagy panaszaink nagyon hirtelen jelentkeztek, esetleg a meglevő teltségérzethez váltakozva hasmenés és szorulás társul. 

- Fontos! A felsorolt panaszok a gyomor-bél rendszer, a máj vagy a hasnyálmirigy betegségének jelei lehetnek.
 
- Jó tanács: ha a bélből túl sok szél fúj, azonnali teendő a lazítás és a teázás. 

Gyógynövényfőzetek a szenvedő hasnak 

A következő teakeverékeket gyógyszertárban is elkészíttethetjük. 

- Jó tudni! A gyógyszertárakban kapható gyógynövényeket speciális kultúrákban termesztik, ez biztosítja a hatóanyagok ellenőrzött, azonos minőségét és koncentrációját.

Puffadás elleni teakeverék

- Hozzávalók: 30 rész frissen őrölt édesköménytermés, 30 rész frissen őrölt kömény, 30 rész angyalgyökér, 5 rész mályvavirág, 5 rész búzavirág 

- Elkészítés: a keverékből két teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, 10 percig lefedve hagyjuk állni, majd szűrjük le! 

- Felhasználás: étkezések között naponta 3-4 alkalommal igyunk egy-egy csésze frissen elkészített teát! 

- Hatása: az éterikus olajok görcsoldó és fertőtlenítő hatásúak, az angyalgyökér keserűanyaga emésztést serkentő. A puffadást és a teltségérzetet csökkenti.
 
Nyugtató, görcsoldó teakeverék 

- Hozzávalók: 25 rész macskagyökér, 25 rész kömény, 25 rész borsmentalevél, 25 rész kamillavirágzat
 
- Elkészítés: a keverékből két teáskanálnyit egy csésze lobogó vízzel forrázzunk le, 10 percig lefedve hagyjuk állni, majd szűrjük le! 

- Felhasználás: naponta 3-4 alkalommal az étkezések között igyunk egy-egy csésze frissen elkészített teát! 

- Hatása: a teakeverék az idegi eredetű gyomor- és bélpanaszokon segít, melyek görcsszerű fájdalmakkal, teltségérzettel és puffadással párosulhatnak.


Haspuffasztók

- Élelmiszerek: lencse, bab, káposzta, hagyma, savanyú káposzta, kelkáposzta, durva szemcséjű, teljes kiőrlésű kenyér, szénsavtartalmú italok.
 
- Levegőnyelés: egyesek túl sietősen esznek vagy túl sokat beszélnek evés közben, így minden falattal levegőt pumpálnak a gyomorba. 

- Rossz, tökéletlen rágás: ha a vastagbélbe elégtelenül emésztett falatok kerülnek, ott gázképződés kíséretében erjedésnek indulnak. 

- Gázcserezavarok: ha a gyomor-bél traktus és a vérpálya közti gázcsere zavart szenved, a bélben a gázbuborékok feldúsulnak.
 
- Túlérzékenység: a bélfal túl érzékenyen reagál, így már normális gázképződést is nyomasztónak érez.
 
- Motilitászavarok: az ételpép nem halad rendesen tovább, mert a bélmozgások túl gyengék vagy koordinálatlanok.
 
- Tejcukorérzékenység: egy enzim hiánya miatt a tejcukor és más tápanyagok bontatlanul kerülnek a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok hasítják őket, s közben gázok termelődnek.
 
- Bélműködést szabályozó szerek és ballasztanyagok túladagolása: ezeket az anyagokat a vastagbél baktériumai többek között gáz formájú termékekké bontják.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.