A bor csökkenti a zsírsejtek számát

Vörösborral az elhízás ellen

Az Amerikai Endokrinológiai Társaság éves gyűlésén hétfőn bemutatott tanulmány alapján a resveratrol, egy vörösborban és szőlőben található anyag csökkenti a zsírsejtek számát és így esetleg használható lesz az elhízás kezelésében illetve megelőzésében.

2008.06.19 07:40medipress.hu

Korábbi kísérletekben resveratrollal kezelt egereknél nem jelentkeztek az elhízással járó következmények; a németországi Ulmi Egyetem kutatói most arra keresték a választ, hogy ez az anyag képes-e a zsírsejtek méretét vagy anyagcseréjét megváltoztatni.

A kísérletek során kiderült, hogy a resveratrol meggátolta a zsírsejtek növekedését, a zsír tárolását és az éretlen zsírsejtek érését, valamint hogy visszaszorította a citokinek termelődését, amelyek felelősek lehetnek az elhízással kapcsolatos betegségekért, mint például a cukorbetegség vagy a koszorúér-elzáródások. A resveratrol egy olyan fehérje termelődését is serkentette, amely védelmet nyújt a szívinfarktus ellen.

Az eredmények egybevágnak az úgynevezett „francia paradoxonnal”: a franciák közismerten sok vörösbort fogyasztanak, de magas zsírtartalmú étrendjük ellenére mégis alacsony a szívbetegségek miatti halálozás. „A resveratrolnak közvetlen hatása van a zsírsejtekre, így fejti ki az elhízás elleni hatását” – mondta el Pamela Fischer-Posovszky, a tanulmány vezető szerzője. –„Ezért segíthet az elhízás megelőzésében és talán a kezelésében is.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.