Tízszerese az egészségesnek

Az indiai főváros is szenved a szmogtól

A héten az egészségügyi határérték több mint tízszeresére nőtt a finom por 24 órás átlagkoncentrációja Újdelhiben.

2013.02.01 17:57MTI

Gurfan Baig, a Trópusi Meteorológiai Intézet tudományos munkatársa elmondta, hogy a levegőben a 2,5 mikron vagy annál kisebb átmérőjű részecskék mennyisége (PM2,5 mutató) ezen a héten 250 mikrogrammra emelkedett köbméterenként az indiai fővárosban és szomszédságában. 

Hozzátette: ez már veszélyt jelent ugyan az egészségre, de még így is kevésbé ártalmas, mint a pekingi levegő, amelyben a PM2,5 szintje 500 mikrogramm körül mozog köbméterenként. 

Ennek megfelelően az indiai fővárosban a levegő minősége a "gyenge" és "nagyon gyenge" között ingadozik, míg Pekingben a "nagyon gyenge" és "kritikus" szint között - mondta. D. S. Szaha, a környezetvédelmi minisztérium felügyelete alatt működő Központi Szennyeződés Ellenőrző Testület (CPCB) tisztségviselője megjegyezte: a nagy gyáraknak és sok ipari létesítménynek otthont adó Pekinget nem lehet összevetni Újdelhivel, ahol kerteket és csak néhány gyárat látni. 

A szakember aggodalmát fejezte ki az autók számának utóbbi időben bekövetkezett gyors emelkedése, illetve az olcsó dízelolaj használata miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.