Dinamós bringa újragondolva

Hasznosat a hasznossal: izzadjunk áramot!

Hamarosan eljön az idő, amikor az edzőteremben végzett kemény munka nem csak az ember egészségére lesz jó hatással, de a helyi áramellátásban is szerepet játszik.

2013.01.15 12:44Konrád - ma.hu

Napjainkban egyre többet foglalkoztatja az embereket a zöld energia. A szakértők véleménye szerint a környezettudatos életmódot igazán passzív megoldásokkal lehet bevezetni, amikor az emberek mindennapi tevékenységeik során termelnek energiát.

De miért ne lehetne motivációt vinni a dologba azáltal, hogy az egészséges testedzést összekötjük a megújuló energiával. Egy amerikai sportszergyártó elkezdte ellátni a tengerentúli fitnesz-szalonokat új, energiatermelő edzőtermi gépeivel.

Az ötlet nem teljesen új. Terveztek már olyan munkaállomásokat, ahol az asztal alatt lévő pedál tekerésével lehet áramot termelni a számítógép számára, és kitalálták már a sétáló emberek lába által termelt kinetikus energia felhasználását az utcalámpákhoz. Ezek után kicsit furcsa is, hogy még nem terjedt el világszerte az edzés közben termelődő energia felhasználása.

A Sports Art Fitness speciális gépei mellett egy erősítő doboz található, ami az energiát átalakítja és visszajuttatja a villamoshálózatba. A megtermelt energia mennyisége változó, függ attól milyen gyakorisággal és intenzitással használnak egy adott gépet. A gyártó szerint a gépeken felhasznált energia 75 százalékát képesek visszajuttatni a hálózatba. 

Úgy tűnik, van piac erre a zöld megoldásra, hiszen a Tennessee Tech University a régi gépeit ilyen eszközökre cserélte le “Zöld Szoba” nevű edzőtermében. Úgy voltak vele, ha már úgyis érett a csere, legalább a környezetet is támogatják egy kicsit. Az, hogy hosszú távon mennyire lesz sikeres a dolog, még kérdées, de az edzőtermek sok helyütt népszerűek és senkit sem zavar, hogy izzadás közben a bolygót is védi, sőt akár plusz motivációt is adhat. Az igazán komoly edzésmunkát végzők akár a fitnesz-teremtől, akár az elektromos szolgáltatótól is kaphatnának kedvezményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.